Gaziantep yüz ölçümü büyük olduğu kadar nüfussuda bir o kadar büyük bir şehir. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye’nin en kalabalık illeri arasında 9. sırada yer alan ve göçmen nüfusu ile birlikte kayıtlı 2,5 milyondan fazla insanın yaşadığı Gaziantep Büyükşehir’de, araç trafiği probleminin öne çıktığı kadar yaya trafiğinin de büyük bir problem oluşturuyor. Bu konuda farkındalığın artmasıyla birlikte, toplum açısından faydalarını göreceğimizden eminim…

Araçlarımızla yola çıktığımızda en önemli olanın yoldaki araçlar olduğunu düşünüyoruz. Ancak; bilinen bu gerçeği dışında yayalar ve hayvanlarında trafikte yer aldığını, bununla ilgili düzenlemeler ve ceza-i müeyyideler uygulandığını unutuyoruz. Bilinmesi gerekir ki nasıl araçlarla trafikte uyulması gereken kuralar var ise yayalarında uyması gereken kurallar vardır.

Hal böyle olunca toplu taşıma araçlarının bulunduğu duraklar, şehir merkezindeki işlek noktalar neredeyse günün her saati yoğun insan kalabalığı ile hareket halinde geçiyor. Hele bir de vatandaşların mesai giriş çıkış saatleriyse; vatandaşlar tramvaydan, otobüsten iniyor izdiham kalabalığın içinde telefonuna bakarak sallanarak ilerliyor. Gaziantep halkı olarak sistematik bir şekilde bu kalabalık noktalarda yürümeyi bilmediğimiz kanısındayım.

İşlek caddelerde veya kaldırımda yürüyen kalabalığın içine dalan motorlu sürücüler, kaldırımlara park edilen araçlar düzenli bir şekilde ilerlemeyen yaya akışını daha da zorlaştırıyor. Sistemin ve yetkililerin bu konudaki çalışmaları kuşkusuz yerinde ve yeterli fakat toplum olarak trafikte yaya veya araç sürücü olarak uymamız gereken kuralları, görgü ve etik değerler erdemini kazanmamız gerektiği kanısındayım.

Dilerim Gaziantep halkı olarak yaya bulunduğumuz noktalarda sistematik bir şekilde yürüyebilir, yürüyen merdivenlerde bekliyorsak sağında bekleyebilir, toplu taşımalarda önce inenlere öncelik tanımayı saygı ve erdem haline getirebiliriz.

Gaziantep halkı olarak sabırlı, saygılı ve sağlıklı günler geçirmemiz dileğiyle.