Skolyoz, omurganın yana doğru eğrilmesi ile birlikte omurgada rotasyonel dönmenin de eşlik ettiği bir deformitedir. Çocuklarda ve gençlerde, skolyoz genellikle belirgin semptomlara sahip değildir ve önemli ölçüde ilerleyene kadar fark edilmeyebilir. Yetişkinlerde ise genellikle 35 yaş ve üstünde görülen skolyoz, belirgin semptomlara sahiptir.
Skolyoz omurgadaki eğriliğin şekline göre isimlendirilir. Omurgada tek bir eğrilik var ise “C Şekilli Skolyoz”, iki eğrilik var ise “S Şekilli Skolyoz” olarak adlandırılır.
Skolyozun Belirtileri Nelerdir?
– Omurgada şekil bozukluğu
– Oturma ve ayakta durma pozisyonlarında duruş bozuklukları
– Nefes almada güçlük ve çabuk yorulma
– Postüral bozukluklar
– Boyun, sırt ve belde ağrı
– Sırt bölgesinde batma hissi
Skolyoz Ameliyatsız Tedavi Mümkün mü?
Skolyozda tedavinin seyrini belirleyen etken eğriliğin derecesidir. 40 derecenin altında eğriliğe sahip olan skolyoz egzersiz ve manuel terapi ile tedavi edilebilir. 40 dereceden daha yüksek eğriliğe sahip olan skolyoz ise ameliyat ve sonrasında egzersizler ile tedavi edilmektedir.
Skolyozun tedavisi için bir çok metot geliştirilmiştir. Bu yöntemlerin en yaygın kullanılanlardan biri “schroth Metodu”dur.  Schroth Metodu, skolyoza özgü bir egzersiz içeren bir tedavi protokolüdür.Schtorh metodu, eğri modelinin üç boyutlu ele alınmasına ve egzersizler ile eğriliğin düzeltilmesine odaklanır. Her hastanınsahip olduğu  omurga deformasyonuna bağlı olarak, ters yönlerde germe, güçlendirme ve nefes alma kombinasyonları ile elde edilir.
Schroth, omurgada ki eğriliğin şekline göre düzeltici yönde egzersizler içeren ve kas kuvvetlendirme ve nefes egzersizleri içeren özel bir yöntemdir. Schroth metodu, eğitimli ve sertifikalı terapistler tarafından uygulandığı zaman skolyoz hastaları kalıcı sonuçlar almaktadır.
Omurga sağlığı alanında uzmanlaşan bir fizyoterapist ile skolyozun tamamen ve kalıcı olarak tedavisi mümkündür. Ancak unutulmamalıdır ki skolyoz tedavisi,uzun süren bir tedavidir.
Yüzme Skolyozu Tedavi Eder mi?
Yüzmenin skolyozu tedavi etmede herhangi bir etkisi yoktur. Yapılan bilimsel çalışmalar göstermektedir ki yüzmenin skolyozda ki omurga eğriliğini düzenltici yönde herhangi bir etkisi yoktur.Yüzme veya pilates gibi omurga kaslarının daha aktif kullanılmasını gerektiren sporlar tedavi etmeden ziyade tedaviden sonra omurga çevresi kasları güçlendirmek için destekleyici spor türleri olarak değerlendirilmelidir.