Yıllardır gündemden düşmeyen Emeklilikte Yaşa Takılanlar sorunu bir çözüme ulaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın EYT’ye ilişkin yaptığı açıklamanın ardından yeni yılla birlikte yaklaşık 2 milyon 250 bin kişinin daha emekli olması gerekiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarında altını çizdiği gibi yeni düzenlemede emekli olabilmenin 3 koşulu var. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta kaydının bulunması, 5000 günlük prim ödemesinin tamamlanması, kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresinin dolması bu koşullar arasında yer aldı. Yani bu şartları sağlayan herkes emekli olmaya hak kazanmış oldu.

EYT kapsamına girenlerin yapılacak düzenlemeden faydalanması yıllara yayılacak. Konu ile ilgili yasa çıktığında kurallar daha da net belirlenecek ama EYT’nin olmazsa olmazı 3 koşul değişmeyecek. Dün binlerce vatandaş SGK şubelerine koşup gelecek zamlardan etkilenmemek için prim vs. borçlarını ödemek için kuyruğa girdi. Daha düşük gecikme faizleri ile borçlanmak için son gün vatandaşlar kuyrukta neredeyse kıyasıya yarıştı. Personel ve sistem bu yükü kaldırabilir mi bilmiyorum ama EYT kapsamına giren sigortalılara belki de yeni yıla sarkacak bir kolaylık sağlanması işleri kolaylaştırır, memnuniyeti artırır. EYT, iyi mi oldu kötü mü oldu, deneye yanıla, yanıla yazıla öğreneceğiz.