Çalışan gazeteciler günü, gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için 1962’den beri 10 Ocak günü düzenlenen Türkiye’ye özgü bir kutlama günüdür. Fikir İşçileri Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle 1962-71 yılları arasında ‘Bayram’ olarak kutlanan ancak bazı haklarımızın elimizden alınmasıyla gün olarak kalan bir tarih…

Toplumun haber alma, haberdar olma, bilgilendirilmesi ve bilinçlenmesi yönünde gece gündüz demeden her türlü ağır şartlar altında haber ve bilgileri objektif olarak kamu yararına yönlendirilmesi gibi önemli bir görevi yerine getiren Gazetecilerin günü bugün…  Bugün ‘fikir işçisi’ olan bizlerin günü…  Önce bayram olarak anılan ve kutlanan şimdi ise sadece takvimde bir tarih olarak anılan gün…

Neyse ki biz, bayram için, gün için değil, millet için varız! Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, basın milletin müşterek sesidir. Biz milletin sesi olmak için varız! Gazeteciler milletin müşterek sesine kulak vermeli, hür olarak milletin sözünü haykırmalıdır. Peki, milletin gözü kulağı olmak için ihtiyacımız olan hürriyet nerede? Bizler Gazeteci olarak özgürlüklerimizi; nerede arayacağız, nereye soracağız, milletin aynası olabilmek için nereden izin alacağız!

Basın hürriyetine ilişkin önderimizin diğer bir sözü olan; “Basının tam ve geniş hürriyeti iyi kullanmasının, ne derecede nazik bir vaziyet olduğunu söylemeye lüzum görmem. Her türlü kanuni kayıtlardan evvel bir kalem sahibinin ilme, ihtiyaca ve kendi siyasi telakkilerine olduğu kadar vatandaşların hukukuna ve memleketin, her türlü hususi telakkilerin üstünde olan, yüksek menfaatlerine de dikkat ve hürmet etmek manevi zorunluluğu, asıl bu mecburiyettir ki umumi düzeni temin edebilir. Bununla beraber bu yolda yanılma ve kusur olsa bile; bu kusuru düzeltecek etken ve vasıta, basın hürriyetinden doğan mahzurların giderilme vasıtası, yine basın hürriyetidir” cümleleri kulaklarda yankılanmaya hala devam ediyor.

Bugün bayramı, günü değil, özgürlüklerimizi sorgulayalım. Kutlanmaya değer tek şey özgürlüktür. Özgür basın olarak milletin sesi olmak dileğiyle….