Yazar Figen Yaman Coşar'ın kaleminden çıkan Masal İstanbul - 1 iyi/kötü ve insan/mekân çatışması üzerine kurulmuş olan bir roman. Eser ismini huzur, barış ve mutlulukla dolu, tarihî ve doğal güzellikleriyle meşhur olan Efsaneler Diyarı Ülkesi'nin sarayında yer alan Masalistan kitabının, Merza tarafından çalınması ve bunun üzerine herkesin eksik sayfaları aramaya ve bulmaya çalışması sonucu, Masalistan-bul şekline dönüşmesiyle almış. Yazar bir roman yazmış olmasına rağmen masal türünün imkânlarından da olabildiğince çok yararlanmış. Yazarın kitabın anlatıcısı olarak müşahit ve tanrısal bakış açısı tekniğini tercih ettiği ve İstanbul'un da âdeta romanın bir kahramanı olduğu bu eserde, Kerim'in dedesi Mustafa Efendi bir sahaf dükkânının sahibidir ve iş yerinin gizli bir bölmesinde yıllar boyunca Masalistan-bul kitabının büyük bir kısmını saklı tutmuştur ve kısa bir süre önce de vefat etmiştir. Kerem özel bir kişidir ve Mustafa Efendi ebedî âleme göçünce kitaptaki eksik masalları bulmak için Kerem seçilmiştir. Kerem, eğer şifreleri çözüp bir an evvel masalları kurtaramazsa İstanbul'un bütün güzellikleri, efsaneleri, kuleleri, hisarları, su kemerleri, camileri, hamamları, ağaçları, kuşları yani İstanbul'u dünyanın en güzel şehri yapan her şey bir bir yok olacaktır. Kerem'in bu tarihî misyonu başarıyla yerine getirebilmesi için ona, Merza tarafından bir martıya dönüştürülen Efsaneler Diyarı Ülkesi'nin prensesi Rânâ yardımcı olacaktır. Bundan sonraki süreçte çocuk okur Kerem, Prenses Rânâ, Kerem'in arkadaşları Gülin ve Esat ile birlikte heyecan, gizem ve macera dolu fantastik bir yolculuğa çıkar. Kerem ve kitaptaki diğer kahramanlarımız her bir şifreyi çözüp her bir masalı tamamladığında İstanbul'daki tarihsel bir miras da yok olmaktan kurtulmuş olacaktır. Bunun yanında kahramanlarımızın zaman tünelinden geçerek tarihin büyülü limanlarına doğru yelken açtığı bu kitapta, kaybolan bu masallar bulunduğu takdirde sihir de bozulacak ve Prenses Rânâ da eski hâline geri dönecektir.

   Çocuk okurun İstanbul'un tarihî mekânlarına doğru keyifli bir gezintiye çıkarıldığı bu kitapta, başta Fatih Sultan Mehmet Han olmak üzere Evliya Çelebi'ye, Mimar Sinan'a ve daha birçok âlim, sanatçı ve padişaha selam gönderiliyor; tarihimizin ve kültürümüzün bu önemli şahsiyetlerine karşı âdeta bir saygı duruşunda bulunuluyor. Yazar kitabın birçok yerinde İstanbul'un çağlar boyunca tarihe, inançlara, medeniyetlere, kültürlere, kardeşliğe, barışa ve hoşgörüye ev sahipliği yaptığına ve bu özelliğini sürdürmesi gerektiğine vurgu yapıyor. Kitapta, Kerem ve arkadaşları yazarın hayalini kurduğu nesli, Zeliha Hanım eski İstanbul'u, Merza da kötülük olgusunu sembolize ediyor. 

   Masal İstanbul - 1 isimli bu eserde, oldukça yoğun ve üzerinde uzun uzun düşünülmesi gereken mesajlara yer veriliyor ve okuyucuda İstanbul'un sahip olduğu değerleri korumak adına bir bilinç ve farkındalık oluşturulmaya çalışılıyor. Yazar bir aydın sorumluluğu ve bilinci içinde doğa, çevre ve canlı katliamına yol açan betonlaşmaya ve modern dünyanın popüler değerlerine karşı açıkça bir tavır alıyor ve okuyucuyu da bu konular üzerinde bilinçli bir sorgulama yapmaya teşvik ediyor. Kitapta doğa, çevre ve hayvan sevgisi, iyilik, dürüstlük, vefa, affetmenin erdemi, azimkârane bir şekilde verilen mücadele, yardımlaşma, dayanışma ve tasarruf gibi daha birçok temaya değiniliyor. 

   İmparatorluklara başkentlik yapan bu yedi tepeli şehir ne yazık ki özellikle son yıllarda kapitalizme kurban edilmiş, sermaye birikimi, üretim ilişkileri, endüstrileşme ve buna bağlı olarak gerçekleşen nüfus hareketliliği yüzünden bu güzide kent, alt yapı, ulaşım yerleşim gibi sorunlarla boğuşan bir metropol hâline dönüşmüştür ve eski İstanbul artık yalnızca kitaplarda, anılarda ve fotoğraflarda kalmıştır. 

   İstanbul bize Cihan Padişahı Fatih Sultan Mehmet Han'ın emaneti ve tarihin eşsiz bir armağanıdır. Zengin kültürü, mazisi, doğal güzelliği, mimarisi ve stratejik konumu ile tüm dünyanın göz bebeği olan yeryüzünün bu en güzel şehrinin, tarihî ve doğal dokusunu korumak, hepimizin üstüne düşen çok önemli bir görev ve sorumluluktur. 

   Masal İstanbul - 1 ve serinin diğer kitapları çocukların ve hatta yetişkinlerin mutlaka okuması gereken, oldukça akıcı, sürükleyici ve elinizden düşüremeyeceğiniz bir eser.

   İyi okumalar dileğiyle...