Son yıllarda gündeme gelen cinayetlerin başlıca sebeplerinin altından alacak verecek davası ve kadın cinayetleri çıkıyor. Gaziantep’te geriye dönük cinayetlere baktığımızda Boş arazide ölü bulunan şahsın kurşunlanarak öldürülmesi sonucu yapılan araştırmalarda cinayetin alacak verecek meselesinden işlendiği tespit ediliyor.

Bugün alacak verecek mevzusundan bir cinayet daha işlendi. 25 yaşındaki evli ve bir çocuk babası şahıs pompalı tüfekle vuruldu. Bu cinayetlerin alacak verecek mevzusundan çıkması sosyokültürel açıdan bakıldığında ekonomik dalgalanma öne sürülebilir fakat problemin sadece buna yıkılması doğru değildir. Şiddete meyilli bir toplum düzeni oluşuyor bu da bu tür cinayetlerin oluşması ve fazlalaşmasına sebep oluyor.

Çocukluk döneminde çocuğun aile ve çevreyle ilişkileri yetişkinlik döneminde nasıl biri olacağı konusunda önemli bir husus tam bu noktaya değinmek gerekirse Gaziantep’te yetişen bireylerin huzur ortamında yetişmediği ailesi ve çevresi tarafında tamamen dışlanarak büyümesi düzgün bir karakter oluşumunu zorlaştırıyor.

Gaziantep’te sokaklar ve yakın çevreler incelendiğinde çocuğun fiziksel, sözel, duygusal şiddete ve anne ve babasının arasında sıklıkla gerçekleşen şiddet sahnesini izlemek zorunda kalması sonucu, insanlar arası sorunlarını şiddetle çözmeyi öğrendiği için buna hazırdır. Şiddet içerikli ve şiddeti cazip hale getiren filmler ve bilgisayar oyunları çocuklarda ve ergenlerde taklit etmelerini tetikleyebilir.

Gaziantep yerelinde özellikle genç yaştaki kişilerin sabırsız ve huzursuz davranışları dikkat çekiyor. Geçtiğimiz günlerde gittiğim spor salonunda yetişkinlik düzeyine gelmesine çok az kalmış yaşlarda iki kişinin konuşmasına şahit oldum. Araklarındaki iletişim birinin diğeri üzerinde üstünlük kurma çabası içerisinde olduğu, küfürlü konuştuğu hatta üstü kapalı rencidede bulunduğuna şahit oldum. Görünüşte yakın arkadaş gibi görünen bu iki arkadaş yarın birbirine borç verdiğini düşünürsek ve borçta oluşan bir gecikme sonucu aralarındaki kaliteli olmayan bu iletişim ve dostluk çarpıtılmış düşüncelerle birlikte negatif düşüncelere yol açacaktır. Haksızlığa uğradığını düşünerek kullanılmış hissedebilir. Durum böyleyeyken aralarındaki kötü iletişim sebebiyle borç konusu tartışmaya, tartışma kavgaya dönüşerek cinayetle sonuçlanabilir.  Böyle de oluyor zaten.

İnsan ilişkileri ve iletişiminde kendimizi geliştirirken karakter açısından sabırlı ve sakin olabilme konusunda kendimizi eğitebiliriz. Düzgün ve kaliteli konuşabileceğimiz çevrelerle dostluk ve arkadaşlık ilişkilerinin kurulması önem arz edebilir diye düşünüyorum…

Gaziantep’te sokaklarda, marketlerde, alışveriş merkezlerinde erdemli iletişimlerin kurulabildiği bir hale gelmesi, toplumun içerisinde herkesin birbirine örnek olabilmesi bir nebze olsa soruna çözüm olacaktır.

Gaziantep gündeminde neredeyse her gün bir cinayet haberi görmek çok üzücü. Umarız bu tür olaylar daha az yaşanır ve medyadan kamuoyuna bu haberler servis edilmek zorunda kalınmaz çünkü bu tür haberlerin kamuoyuna servis ediliyor olması suça teşvik ediyor.

Çocukların daha kaliteli, saygılı ve sevgili yetiştirilerek geleceğin yetişkinleri olduklarında bu tür olumsuz olayların yaşanmayacağı bir dünya, bir Gaziantep olması dileğiyle…