Adını duyunca kulaklarınıza direk ‘Tavukları pişirmişem..’ sesi yankılanıyor. Değil mi? Özellikle son yıllarda yaptığı işlerin yanında samimiyeti, duruşu ile halkın gözünde büyük beğeni toplayan Dilber Ay’ın vefatının üzerinden yaklaşık 2 sene geçti. Beynelmilel filmindeki performansı ile benim dikkatimi çekmişti. O filmde hayat kadını rolünü gerçeğe yakın oynadığından bu kadar yetenekli kişi kim acaba diye düşünmüştüm. Meğer hayat kendisine hep sert yüzünü göstermiş. Kötü günler geçirmiş. İstismara uğramış bir kadın o. 13 yaşında ailesi tarafından zorla kendisinden yaşça büyük bir adamla evlendirilmiş. Beni yazmaya iten esas sebep ise bu. Çocuk istismarının toplumun her tarafında mevcut olduğu hepimizin malumu. Bunun için devletimizin aldığı bir çok önlem var. Bu önlemler çoğu zaman yeterli olmuyor maalesef. Hastaneye ulaşan hasta çocuklar veya küçük yaşta gebelik vesilesiyle hastaneye ulaşan çocuklar (eğer hekimleri de dikkatli ise) biraz daha şanslılar. Bu vakalar tabir yerinde ise yakalanıp bir şekilde sosyal hizmetler vasıtası ile devlet güvencesine alınabiliyorlar. Peki geriye kalanlar? Yakın zamanda Dilber Ay’ın hayatı film oldu. Film’in kurgusu, senaryo, efektler harika idi. İzleyince hüngür hüngür ağlayacağınız bir film yapmışlar. Bu anlamda güzel ancak film çıkışı bu gerçek bir hayat hikayesi diye düşündüğünüzde ne kadar acı bir tablo ile karşı karşıya kaldığımızı görüyoruz. Kureyşanaşiretine mensup olan Ay, 1 Ocak 1956’da Kahramanmaraş ilininPazarcıkilçesindeYörükveKürtbir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Kahramanmaraş ilinde ilkokul 3. sınıfa kadar okudu. Ailesi ile birlikte Kahramanmaraş’tan önce Ankara’ya, oradan da Bolu-Düzce taraflarına göç ederek yerleşti. Düzce’de okula devam edemeyip 13 yaşında iken yaşlı bir adamla evlendirildi. Evlenmeden önce Düzce’yegüzel sesaramak için radyocular gelmişti.Gönül Gel Seninle Muhabbet Edelimtürküsünü söyledi ve düzenlenengüzel sesyarışmasında birinci oldu. İki çocuk annesi olduktan bir müddet sonra evlendiği kişiden ayrıldı. Radyoda tanındıktan sonra 24 albümü oldu. Almanya’da iki kere hapis yattı.Flash TV‘ninKadere Mahkûmlaradlı programın sunuculuğunu yapmaktaydı. İkinci evliliğini 1998 yılında kendisinden 15 yaş küçük İbrahim Karakaş ile yapmıştır. Yaşamını Düzce’de bulunan ikametinde geçiren sanatçı Dilber Ay geçirdiği kalp krizi sonucu 29 Nisan 2019 tarihindeAnkara‘daki bir hastanede 63 yaşında hayata veda etmiştir. Cenazesi 30 Nisan 2019’da Düzce’ye getirilerek şehir mezarlığı’nda toprağa verilmiştir.

Yakın çevreme hep ‘ Hayata aldığınız nefeslerin toplamı değil, nefesinizi kesen anların toplamıdır’ demişimdir. Kastettiğim bu değildi. Sosyo-ekonomik düzey yaşam standartlarımızı belirler. Bunu kabul ediyorum. Dilber Ay neden iyi bir eğitim almadı diye sormuyorum. Birincisi şu anda toplumda Dilber Ay ile aynı kaderi paylaşan ne kadar çocuk var? Ne kadar kadın var? İkincisi bu kaderi değiştirebilmek için toplum olarak neler yapabiliyoruz? Bu soruların cevabı: Hiç ise konuya yeterince hakim değiliz demektir. Son yıllarda geliştirilen teknoloji ile ve hukuksal düzenlemelerle, devlet hem çocuklarımıza hem kadınlarımıza sahip çıkıyor. Erken yaşta zorla evlendirilmeye teşebbüs etmenin çok ciddi cezaları olduğunu biliyoruz. Haklar, cezalar ile ilgili kısmı daha detaylı bilgi vermeleri ve bizi aydınlatmaları açısından hukukçu yazar arkadaşlara bırakmak istiyorum. Bize düşen kısmı ise bu tarz istismar konuları ile karşılaştığımızda konunun üzerine hiç korkmadan gidelim. Durumu ilgili devlet kurumlarına bir vatandaş hassasiyeti ile bilgilendirelim.

Film ile ilgili detay vermek istemiyorum. Tek söyleyeceğim çok ağlayacaksınız. Bir şey eklemek istiyorum. Dilber Ay filmde kahraman değil, mahkumdur. Tıpkı Müslüm filmindeki gibi. Bazı şeyler çok yanlış anlaşılıyor. Sanat hayatın nasıl daha iyi yaşanabileceğini gösteren bir araçtır. Mahkum olan kimselerin neden mahkum olduğunu, nasıl bu durumdan kurtulabileceğini, kendisinin kurtulma yöntemini, bu yöntemde sağladığı faydaları ve gördüğü zararları 1,5-2 saatlik bir film ile 5 dakikalık bir şarkı ile anlatan bir araçtır sanat. Yoksa sana git Dilber Ay ol demez. Herkesin keyifle izleyeceği bir film olur umarım. İyi seyirler