Çok kıymetli Aykaç Erginöz Hocamın Romanında daha yakından tanıştığım ve okuyunca gözyaşlarımı tutamadığım Behiç Erkin’ini anmak ve ulaşabildiğim kadar kişinin özellikle vatansever Antepli hemşerilerimin yeniden anımsamasını istedim.

Behiç Erkin’i tanıtmaya, yeniden hatırlatmaya Atatürk ile olan bir konuşmasından başlayayım:
“Atatürk ‘10.yıl Marşı’ yazıldığında tek bir mısraya müdahale ederek silmiştir, “yurdun her bir tepesinde dumanlar tütüyor” yerine “demir ağlarla ördük anayurdu dört baştan” yazmış ve Behiç Bey’e sizin emeğiniz bu şekilde daha iyi dile getiriyor “ demiştir.

Behiç Erkin, wikipedi de şu şekilde geçmektedir:
Çanakkale Harbi bittikten sonra müttefikimiz Almanların savaşın kazanılması payından dolayı Alman Devleti’nin en önemli nişanı olan Demir Haç Madalyasının en üst mertebesi olan 1. Dereceden Demir Haç Madalyası ile onurlandırdıkları iki komutandan biri. Diğeri ise Mustafa Kemal Paşa.
Gerek Çanakkale Harbinin Savunma Seferberlik Planı’nı hazırlayan, gerekse de Ordu Dairesi Reisi yapıldığı için hazırladığı savunma seferberlik planını başarı ile uygulayarak savaşın kazanılmasında cephe gerisindeki sevkiyatları kusursuz olarak yöneterek gerek Osmanlı’nın iki madalya ile, gerekse de Almanların iki madalya ile kahraman ilan ettikleri komutan.
KezaTürk Kurtuluş Savaşı’nın Mustafa Kemal tarafından “Siz sevkiyatlarda başarılı olun ki, ben cephelerde başarılı olayım” diyerek tüm İstiklal Harbi cephe sevkiyatlarını güvenerek emanet ettiği ve tarihte Mustafa Kemal’in yakın arkadaşı olarak bilinen komutan. Kurtuluş Savaşı sonrasında gerek İstiklal Madalyası, gerekse de TBMM Özel Takdirnamesi ile onurlandırılan Kurtuluş Savaşı kahramanı.
TCDD, Türkiye CumhuriyetiDevlet Demiryolları’nınkurucusu ve ilk genel müdürü (1920-1926) olan Erkin,“Demiryollarının Babası”olarak anlatır.

Prof. Dr. Murat Aykaç Erginöz Hoca, Son Saraylı Kitabında(S.344) Behiç Erkin’i şu şekilde anlatmıştır:
Eskişehir doğumludur. Mustafa Kemal Atatürk’ün 1907 senesinden beri en yakın arkadaşıdır. Mustafa Kemal Atatürk’ün özel mektuplar yazarak dertlerini paylaştığı, dünya üzerinde fikir danıştığı ender kişilerden biridir. Çanakkale Zaferinin kazanılmasında büyük payı vardır çünkü cepheye asker sevkiyatını düzenli yapmayı başaran komutandır.
Behiç Bey, Kurtuluş Savaşındaki önemli rolü ve başarılarından dolayı hem “Takdirname” hem de “İstiklal Madalyası” ile onurlandırılır.
Erkin Soyadı Behiç Bey’e, Atatürk tarafından yazılı olarak verilir. Atatürk’ün yakın arkadaşına neden bu soyadı uygun gördüğü erkin kelimesinin anlamında gizlidir:
“Her şart altında kendi doğru kararını verebilen, bağımsız kalmayı başarabilen”
Behiç Erkin, Kurtuluş Savaşı’nda demiryollarını işletmeyi başararak o güne kadar Osmanlı’da imtiyazlı yabancı şirketlerin hep işlettiği, tüm dünyanın “Türkler Demiryollarını beceremez” tezini tarihe gömüp, üstüne üstlük yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nde demiryollarının yabancı şirketlere geri verilmesini engelleyerek, millileştirilmesini sağlayan kişidir.
Bu yüzden birçok kaynak kendine demiryollarının babası, “Türk Demiryolculuğunun Babası” olarak hitap eder. Ayrıca Cumhuriyet döneminin ilk bakanlarındandır.
Behiç Erkin , 1939 yılında , Türkiye’nin Paris Büyükelçisi olmuştur. Pek çok Yahudi’ye ay yıldızlı Türk kimliği vererek, Nazi kampından kurtarmıştır.

Dünya'ya Örnek Bir Türk

Milli İstihbarat Teşkilatı’nın fikir babası ve Atatürk ile birlikte kuruluşundaki 13 imzadan birinin sahibi…

Fransa devletinin en yüksek nişanı olan birinci dereceden Legion D’Honneur madalyası ile Alman devletinin en değerli nişanı olan birinci dereceden Demir Haç madalyasına sahip bir Türk..

Torunu Emir Kıvırcık, onun kişiliğini, fikirlerini, düşünce hayatını “Büyükelçi” adıyla bir kitap çıkararak yeni nesillere taşımıştır.