Yaşadığımız dijital çağın bir gereği olarak online bağlantı çok önemli bir hal almıştır. Neredeyse herkes için günlük hayatın bir parçası haline gelen internetin olumlu özellikleri kadar olumsuz özellikleri de bulunmaktadır. Bu teknoloji aracılığıyla çoğu konu hakkında bilgiye hızlı ve kolay bir şekilde erişilebilmektedir. Ancak teknolojinin her alanında olduğu gibi internet abonesi olduktan sonra da bir takım önlemler almak gerekmektedir.
Örneğin paylaştığınız wifi şifresinden herhangi bir suça konu eylem gerçekleştirildiğinde abone sahibi olarak sizin de sorumluluğunuz doğacaktır. Wifi adresinizi izinsiz bir şekilde kullanan biri Hakaret, Şantaj, Terörizm, Uyuşturucu, Kumar, Yasa Dışı Bahis gibi suçları işlediğinde sizin de bu suçlamalar ile karşılaşabilme ihtimaliniz bulunmaktadır. Bu suçlar için şüpheliler genellikle gizliliğe son derecede dikkat etmektedir. Bunun için de şüpheli kendini korumak adına başka birisine ait wifi bağlantısını kullanarak veya hack yöntemiyle wifi şifresini ele geçirerek bu tür suçları işlemektedir.
İnternet aboneliği satın aldıysanız veya halihazırda bir aboneliğiniz varsa internet güvenliğini öncelikle güvenli bir wi-fi şifresi ile korumalısınız. İyi bir kablosuz şifre 16 karakterden uzun, rakamlar, harfler ve çeşitli simgeler içermelidir. Eğer bu şifreyi paylaşacaksanız kimlerin kullandığını bilmeli ve yetkisiz girişlere müsaade etmemelisiniz.
Güncel Yargıtay kararlarına da konu olan bu hususlarda Yargıtay maddi tazminat ve manevi tazminat davalarında hat abonelerini de sorumlu tuttuğu kararlara imza atmıştır. Yargıtayın sosyal medya kullanıcılarına ilişkin örnek olabilecek kararında ; Facebook sayfasına küfür ve hakaret içeren mesajlar gönderildiğini iddia eden bir vatandaşın davacı olmasıyla başlıyor. IP numaralarından hakaret içerikli bilgisayarın gönderildiği bilgisayar tespit edilerek, hattın sahibi olan kişiler hakkında dava açıyor.Ancak davanın görüldüğü Bursa 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, davalıların davacıyı hiç tanımıyor olduklarını gözeterek suçun işlendiği konusunda yeterli kanıt olmadığına hükmederek davayı reddediyor. Davacının kararı temyize götürmesi üzerine Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, emsal nitelikte bir karara imza atıyor ve suça konu mesajların davalıların internete çıkış yaptıkları IP adresi üzerinden bağlantı yapılarak atıldığı vurgulanarak oy birliği ile şu karara varılıyor : ''Bu nedenle; gönderilen mesajlar bir bütün olarak değerlendirildiğinde, her iki davalının da yazılan mesajlardan sorumlu olduğu kabul edilmeli ve uygun bir miktar manevi tazminata hüküm edilmelidir. Bu yön gözetilmeden yanılgılı gerekçe ile davanın tümden reddine karar verilmesi doğru görülmemiş, kararın bozulması gerekmiştir.'' denilerek hat sahipleri aleyhine de tazminat hükmedileceğini açıkça düzenlemiştir.
Yine yakın tarihlerde bylock kullandığı şüphesiyle haklarında adli ve idari soruşturma oluşturulan birçok kişi wifi şifresinin paylaşılması nedeniyle mağdur olduklarını dile getirip beraaetlerini , göreve iadelerini talep etmişlerdir. Ancak bunun tespiti oldukça zor olduğundan bütün suç hat sahibi kişiye kalmaktadır. Örneğin ev tipi modemler çok sınırlı kayıt tutarken, erişime açılmış telefonda hiçbir kayıt tutulamıyor.
Peki size ait modem üzerinden kimlerin interneti kullandığını nasıl öğrenebilirsiniz?
Öncelikle yetkisiz girişlerini internet arama motoruna modeminizin arka yüzünde veya altında yazan IP numarasını (192.168.2.1 veya 192.168.1.1 gibi) yazıp enter tuşuna bastıktan sonra çıkan ekrana modeminizin adını ve şifresini yazıp modem arayüzüne girdikten sonra modeminize bağlanan cihazları görüntüleyebileceğiniz menüyü görebilirsiniz. Yetkisiz bir giriş mevcut olduğu takdirde bu durumun tespiti için zaman kaybetmeksizin ikametizin bulunduğu yerdeki Cumhuriyet Başsavcılığına başvurabilirsiniz.