Maymun Çiçeği hastalığı, son zamanlarda özellikle Orta ve Batı Afrika'da artan vakalarla tekrar gündeme geldi. Çiçek hastalığı ile benzer özellikler taşıyan bu viral enfeksiyon, öncelikle hayvanlardan insanlara bulaşarak ve daha sonra insandan insana geçiş yaparak yayılıyor. İşte hastalığın semptomları, bulaşma yolları ve tedavi seçenekleri dair detaylar…

Maymun çiçeği virüsü nedir?

Maymun çiçeği, Poksviridae ailesine ait Orthopoksvirus cinsinin bir üyesi olan Monkeypox virüsü tarafından kaynaklanan bir hastalıktır. Çiçek hastalığına benzer semptomlar gösterir, ancak çiçek hastalığından daha az bulaşıcı ve genellikle daha hafif seyreder.

Maymun çiçeği hastalığı nasıl bulaşır?

Bu hastalık, enfekte hayvanların kanı, vücut sıvıları veya mukozal lezyonları ile doğrudan temas etmek suretiyle insanlara geçebilir. Ayrıca, yetersiz pişirilmiş et yemek de hastalığın bulaşmasına yol açabilir. İnsandan insana bulaşma ise, solunum yolu salgıları ve enfekte bir bireyin cilt lezyonları ile yakın temasta bulunmakla gerçekleşebilir. Ayrıca, enfekte kişi veya hayvanlara ait kıyafetler, yatak örtüleri gibi eşyalar da virüsün bulaşmasına aracılık edebilir.

Lösemi hangi yaşlarda sıklıkla görülüyor? Lösemi hangi yaşlarda sıklıkla görülüyor?

Maymun çiçeği hastalığı belirtileri

Maymun Çiçeği enfeksiyonu genellikle yüzde başlayan ve vücudun diğer bölümlerine yayılan kaşıntılı döküntüler ile kendini gösterir. Hastalığın diğer belirtileri arasında ateş, lenf düğümlerinde şişme, halsizlik, kas ve sırt ağrıları, baş ağrısı, solunum yolu problemleri, üşüme ve titreme bulunur.

Maymun çiçeği hastalığı teşhisi

Bu viral enfeksiyonun teşhisi için genellikle döküntülerden örnek alınır. Büyümüş lenf nodları, hastalığı diğer deri enfeksiyonlarından ayırmada yardımcı olabilir.

Maymun çiçeği hastalığı tedavisi

Maymun çiçeği için özgün bir tedavi bulunmamaktadır; ancak çiçek hastalığına karşı geliştirilen antiviral ilaçlar, bu virüsün tedavisinde kullanılabilmektedir.

Kaynak: HABER MERKEZİ