Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda yapılmak istenen 28 maddelik değişiklik, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu tarafından onaylandı. Önerilen değişiklikler arasında, 1 Ocak 2015 öncesine dayanan ve henüz ödenmemiş olan Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarının tamamının faizlerle birlikte silinmesi bulunuyor. Devlet, bu hamleyle toplamda 2 milyar Türk Lirası tutarındaki SGK prim borçlarından feragat edecek.

Sağlık Sistemine Yönelik Büyük Değişiklikler

Yeni yasa teklifi, sağlık sistemini de yakından ilgilendiren düzenlemeler içeriyor. Teklifin kabulü ile birlikte, ayakta tedavi gören hastalar için doktor ve diş hekimi muayenelerinde uygulanan katılım payı 2 TL'den 20 TL'ye yükseltilecek. SGK'nın, aile hekiminden sevk edilen hastalar için katılım payını yüzde 50 oranında azaltma yetkisi olacak. Cumhurbaşkanı'na, katılım paylarını on kata kadar artırma yetkisi verilmesi planlanıyor, bu durum hastane yoğunluğunu azaltmayı amaçlıyor.

Rapor Ücretleri ve Sigorta Prim Desteği

Ayrıca, aile hekimlerinin mesai dışında da ücret karşılığında hizmet vermesi ve birtakım raporların ücretli hale gelmesi öngörülüyor. Örneğin, ehliyet almak için gereken sağlık raporları artık belirli bir ücret karşılığında verilecek ve bu ücretler döner sermayeye katkı sağlayacak. Teklif, özel sektör işverenlerinin malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primlerindeki indirimin de 5 puan yerine 4 puan olarak uygulanmasını içeriyor. İmalat sektöründe çalışanlara sağlanan 5 puanlık prim desteği devam edecek.

THY, BIST Katılım Endeksi’nde yer almayacak THY, BIST Katılım Endeksi’nde yer almayacak

Cumhurbaşkanı'nın, bu destekleri 31 Aralık 2026'dan 31 Aralık 2027'ye kadar uzatma yetkisi bulunacak. Ayrıca, Esnaf Ahilik Sandığı düzenlemesinin başlangıcı 1 Ocak 2028'e ertelenecek.

Kaynak: Haber Merkezi