Söz konusu yıkıcı depremlerde ve devamında meydana gelen artçı depremlerde, Gaziantep’te binlerce vatandaşın hayatını kaybettiğini hatırlatan CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, “Depremde; binlerce ölüm gerçekleşti, binlerce vatandaşımız yaralandı. Deprem on binlerce konutun yıkılmasına ya da kullanılamayacak kadar ağır hasar görmesine neden oldu. Yıkılan ve ağır hasarlı olan binalarla ilgili zaman zaman yetkililer bilgi paylaşımda bulunsalar da verilen rakamlarda çelişkiler ortaya çıktı. Yıkıcı depremin meydana getirdiği sorunların çözülmesi, vatandaşlarımızın yaralarının bir nebze de olsa sarılması, çözüm odaklı doğru politikalar üretilmesi için kamuoyunun şeffaf bir şekilde aydınlatılmasına ihtiyaç vardır” dedi.
ARTÇILAR YIKIMA NEDEN OLDU MU?
6 Şubat sonrasında meydana gelen artçı depremlerde Gaziantep’te kaç binanın yıkıldığı sorusunu Bakan Özhaseki’ye yönelten Milletvekili Meriç, “Artçı depremde yıkılan yerlerden kaçı konut, kaçı işyeridir? Yıkılan konut ve işyerlerinin ilçeler ve mahalleler bazındaki dağılımı nedir? Kaç bina ağır, kaç bina orta ve kaç bina az hasarlıdır bunların kaçı konut, kaçı işyeridir? Ağır, orta ve az hasarlı konut ve işyerlerinin ilçeler ve mahalleler bazındaki dağılımı nedir” sorularının yanıtını istedi.
ÖNERGEDE BU SORULAR YER ALDI
Meriç’in önergesinde; “Yıkılan ve ağır hasar gören konut ve işyeri yerine yapılacak olan konut ve iş yeri sayısı nedir? Yapılacak olan konutların ilçeler ve mahalleler bazındaki dağılımı nedir? Yapılacak olan konut ve işyeri için kaçının yapımına başlanmıştır bunların teslim tarihi nedir? Az, Orta ve Ağır Hasarlı olarak hasar tespiti tamamlanan konut ve iş yerlerinde vatandaşlarımız tarafından ciddi itirazlar bulunmaktadır. Bu itirazları hızlı bir şekilde çözümü için uzman kişilerden oluşan bir değerlendirme ekibi kurarak yeniden hasar tespiti yapmayı planlıyor musunuz? Orta hasarlı binaların onarımı için vatandaşlarımıza kredi vermeyi düşünüyor musunuz, düşünüyorsanız bu kredinin miktarı nedir? Şehir merkezinde arsa değeri yüksek konut ve işyerlerinin vatandaşlarımızın hak kaybına uğratmadan yerinde dönüşüm için planınız var mı? 2001 öncesi 1975 yönetmeliğine göre yapılan binaların yeni bir depremde zarar görmemesi için bu yapıların dönüşümünü planlıyor musunuz? 1975 yönetmeliğine göre yapılan 2001 öncesi hasar alması kaçınılmaz olan binalarda vatandaşın ve müteahhit firmanın karşı karşıya gelmemesi için çözüm odaklı planlamalarınız var mı” soruları da yer aldı. DENİZ YILMAZ- CEYDA BOZKURT