Merkez Bankası'ndan 6 Yıl Sonra Gelen Faiz Koridoru Adımı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 45’ten yüzde 50’ye çıkarırken, operasyonel değişiklik kapsamında faiz koridorunu da genişletti.
Faiz Koridoru ve Faiz Artırımı Detayları
Borçlanma ve borç verme faiz oranı +-300 baz puanlık marj ile belirlenecek. Bu durumda gecelik borçlanmalar taban oran yüzde 47 iken, tavan oran yüzde 53 olacak. Böylece, 500 baz puanlık faiz artırımının yanı sıra örtülü bir 300 baz puanlık faiz artırımı daha yapıldığını söylemek yanlış olmayacak.
TCMB'nin Faiz Kararı ve Faiz Koridorunun Genişlemesi
TCMB'nin aldığı bu karar, uzun bir aradan sonra faiz koridorunun da genişlemesi anlamına geliyor. Peki, bu ne anlama geliyor? İşte Merkez Bankası'nın faiz koridoru serüveni…
Geniş Faiz Koridoru Serüveni
Merkez Bankası'nın "geniş faiz koridoru" serüveni aslında 2010 sonlarında başladı. Küresel ekonomik büyümeye ilişkin tedirginliklerin arttığı 2010 sonlarında, banka geniş faiz koridoru ve aktif likidite politikasını bir arada kullanarak bir para politikası stratejisi tasarladı ve bunu uygulamaya koydu.
Bu dönemde Türkiye, küresel oynaklık dönemlerinde şoklara karşı tepki verebilmek amacıyla TCMB tarafından geliştirilen bir araç olan "geniş faiz koridoru" uygulamasıyla tanıştı.
Böylece birden fazla faizin araç olarak kullanıldığı asimetrik ve geniş bir koridor sistemiyle aktif likidite politikasına dayalı esnek bir çerçeve getirilirken, politika araçları çeşitlendirildi.
Ancak geniş faiz koridorunun para politikası duruşunun anlaşılması konusunda bazı sıkıntılar yaşanması dolayısıyla, Ağustos 2015'te "Küresel Para Politikalarının Normalleşme Sürecinde Yol Haritası" yayımlanarak sadeleşme yolundaki ilk somut adım atıldı.
Faiz Koridorunun Daralması ve Sonraki Aşamalar
Geniş faiz koridorunun üst bandı Mart-Eylül 2016 döneminde kademeli olarak toplam 250 baz puan indirildi. Ancak, küresel ekonomik gelişmeler ışığında Ekim 2016'da yeniden faiz koridoru üst bandında artırıma gidildi. Ardından, TCMB faiz koridorunu aşamalı olarak daraltarak 100 baz puana kadar indirdi.
2017'de politika faizini değiştirmeyen TCMB, önce faiz koridorunun üst bandını, ardından da geç likidite penceresini (GLP) kullanarak ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini yükseltmeyi tercih etti. Banka 2017'nin son ayında ise GLP faizini yüzde 12,75'e yükselterek fonlamanın tamamını GLP'den yaptı.
2018 yılında ise GLP artırımlarıyla birlikte faiz koridoru daralmış, politika faizi netleştirilerek sadeleştirilmiş oldu.
Küresel ve Yerel Ekonomik Dinamikler
Dünya çapında inatçı enflasyon ve yüksek faiz tartışmaları devam ederken, Türkiye'de de enflasyonla mücadele kararlı bir şekilde sürdürülüyor. TCMB'nin aldığı karar, enflasyon beklentilerini yönetme konusundaki kararlılığını gösteriyor.
Bu noktada vatandaşların süreci doğru okuyabilmesi ve finansal okuryazarlık konusundaki çalışmaların daha geniş kitlelere yayılması büyük önem taşıyor.