Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Esin Korkut, toplumda yaygın görülen mide hastalıklarının giderilmesinde tedaviye yardımcı olarak kabul edilen bitkisel formülleri açıkladı.

Mide yaraları, yemeklerden sonra karnın üst kısmında kemirme ve yanma şeklinde ağrılarla ortaya çıkar. Mide ülserinin tedavisinde sıklıkla kullanılan yöntemlerden biri, asit salgısını azaltan ilaçlar olan proton pompa inhibitörleri veya H2 blokerleridir. Bu ilaçlar, mide asidinin düzeyini kontrol altına alarak ülserin iyileşmesine yardımcı olur.

Beslenme ve Doğal Destekler

Sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmak, mide ülserinin iyileşmesine katkıda bulunabilir. Mide ve bağırsak hastalıkları tedavisinde akla ilk gelen besinlerden biri Kudret narıdır. Zeytinyağında bekletilerek veya balla tüketilen Kudret Narı, hazımsızlık, gastrit, reflü, mide yanması, mide ekşimesi ve ülser tedavisinde önemli bir destek sağlar.

Histamin Alerjisi: Belirtiler, Tanı ve Etkili Tedavi Yöntemleri Histamin Alerjisi: Belirtiler, Tanı ve Etkili Tedavi Yöntemleri

Yüzyıllardır şifa kaynağı olarak bilinen zeytinyağında, mide astarının koruyucu tabakasını güçlendiren polifenoller ve antioksidanlar bulunur. Bu maddeler, mide astarının koruyucu bariyerini güçlendirerek mide ülserlerinin oluşumunu önlemeye yardımcı olur.

Bitkisel Yağlar ve Çaylar

Sarı kantaron yağı, mide ülseri ve şişkinlik problemlerinde sıkça kullanılır. Sarı kantaron yağı, midenin içinde bariyer oluşturarak mide asidinin etkilerini hafifletir ve hazmı kolaylaştırır. Mide ağrılarında papatya, zencefil, nane ve ıhlamur gibi bitkisel çayların rahatlatıcı etkisi de bilinir. Papatya çayı, mide-bağırsak sistemi spazmları, gaz, hazımsızlık ve şişkinlik sorunlarında etkilidir.

Baharatların Faydaları

Kekik, kimyon, kişniş, tarhun, kakule, rezene, zencefil, zerdeçal ve tarçın, yemeklere tat katmanın yanı sıra hazmı kolaylaştırır ve gaz giderici özelliklere sahiptir.

Kaynak: Haber Merkezi