12 Eylül günü ücretli öğretmenlerin sorunlarını Bakan Tekin’e soran Sevda Karaca, bugün de Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve MEB tarafından yürütülen Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonlarının Desteklenmesi Projesi (PIKTES), kapsamında çalışan öğretmenlerinin sorunları için yazılı soru önergesi verdi.

Pıktes Nedir?

8 yıldır okullarda uygulanana projeyle Türkiye’deki geçici koruma altındaki Suriyeli çocukların eğitime erişimlerine ve sosyal uyumlarına katkıda bulunmak hedeflenmektedir. Bu kapsamda çalışan PIKTES öğretmenleriyse sınıf öğretmeni, psikolojik danışma ve rehberlik, Türkçe, Türk dili ve edebiyatı ve Arapça öğretmenlerinden seçilen; KPSS ve mülakat puanı üstünlüğü ve güvenlik soruşturması ile atamaları yapılan geçici süreli öğretmenlerdir.

Kadro Verilmiyor

Milletvekili Sevda Karaca, PIKTES öğretmenlerinin 8 yıldır kadro elde edemedikleri gibi çalışma biçimlerinin de bulundukları okula göre değişkenlik gösterdiğini; keyfi uygulamalar nedeniyle çoğu zaman angaryaya maruz bırakıldıklarını ifade etti. PIKTES öğretmenlerinin belirli süreli iş sözleşmesiyle çalıştığını belirten Karaca, öğretmenlerin özlük haklar bakımından 4857 Sayılı İş Kanununa, disiplin bakımından ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olduklarını aktardı.

PIKTES öğretmenlerinin ücretlerinin, kadrolu öğretmenlerin ücretlerinin altında olmasının yanında ek ders ücreti de alamadıklarının altını çizen Karaca, öğretmen kimlik kartları olmadığı için kadrolu öğretmenlerin faydalandığı hiçbir haktan faydalanamadıklarını belirtti. Karaca ayrıca, PIKTES öğretmenlerinin sistemde işçi olarak görünmeleri sebebiyle MEB içerisindeki e-okul ve MEBBİS sistemlerinin işleyişinde de aksaklıklar yaşadıklarını ve her sene göreve başlama yazılarının geç gelmesi sebebiyle yaklaşık 1-2 ay geç ders başı yaptıklarını ifade etti.

Karaca Bakan Tekin’e; KPSS puanı ve mülakat üstünlüğü esasına göre atandıkları halde 8 yıldır neden PIKTES öğretmenlerine neden kadro verilmediğini, kadrolu öğretmenleriyle aynı işi yapmalarına karşın başta ücret olmak üzere; ek ders ücreti, eğitim öğretime hazırlık ödeneği, kurs açma hakkı, sınav görevi, seyyanen zam gibi diğer haklarından neden faydalandırılmadıklarını sordu.

Ayrıca, öğretmenlerin aynı fakülteden mezun olup aynı işi yapmalarına karşın neden farklı sınıflandırmalara tabi oldukları, özlük hakları ve disiplin hukukları neden farklı şekillerde düzenlendiğini; birden fazla yasa ve yönetmeliğin sebep olduğu angarya ve gelişigüzel uygulamaların ortadan kaldırılması için uzmanlar ile emek ve meslek örgütlerinin görüşleriyle oluşturulacak yeni bir öğretmenlik meslek kanunu düzenlemesi ihtiyacına ilişkin nasıl adımlar atmayı planladıklarını bir kez daha sordu.