EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, eğitim sistemindeki adaletsizliklere ve devletin eğitim politikalarına ilişkin sert eleştirilerde bulundu. Karaca, özellikle yeni eğitim yılıyla birlikte velilerin karşılaştığı maddi yükü gündeme getirdi. Bankaların, velilere “45 bin TL’ye kadar faizsiz kredi” teklifleri sunduğunu belirten Karaca, eğitim sisteminin ücretsiz ve kamusal bir hak olarak sunulması gerektiğini vurguladı.
EĞİTİM MASRAFLARI, EN YÜKSEK ENFLASYON ORANLARINA SAHİP
Okul kayıtları sırasında velilerden kayıt ücreti isteniyor diyen Karaca’’ Okul müdürleri ‘ya ödersin ya da kayıt yapmamdiyor. Eğitim masrafları, en yüksek enflasyon oranlarına sahip. Bir öğrencinin giyim ve kırtasiye masrafı minimum 6-7 bin lirayı buluyor. Veliler ikinci el pazarlarından çantanın ve ayakkabının ucuzunu arıyor.” Dedi.
EĞİTİM MASRAFLARI YOKSULLARIN SIRTINA BİNİNCE VELİ ÇAREYİ KREDİDE, BORÇTA ARIYOR
Eğitim masraflarının yoksul aileler üzerindeki yükünü artırdığını aktaran Karaca,’’ okul servislerinin asgari ücrete ulaştığını ve birçok çocuğun bu nedenle yürümek zorunda kalıyor. Bu ülkede çalışanların yarısından fazlası asgari ücretle geçiniyor. Eğitim masrafları yoksulların sırtına binince veli çareyi kredide, borçta arıyor. Onu da bulamayan çocuğunu okuldan alıyor” dedi.
OKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARIN TARLALARDA VE İŞYERLERİNDE ÇALIŞIYOR
Cizre’de 15 yaşındaki bir çocuğun sosyal medyada iş aradığını ve okula gitmediğini paylaşan Milletvekili Karaca ‘’Gaziantep’te okul çağındaki çocukların tarlalarda ve işyerlerinde çalışıyor. Ayrıca, MESEM programıyla çocukların iş gücü olarak kullanıldığını, büyük sermaye gruplarının bu programdan faydalandı.. MESEM programıyla çocukların nasıl sömürüldüğünü, patronlara nasıl kaynak aktarıldığını anlatan bir rapor açıklayacağız” dedi.
ÇOCUKLAR OKULDA VERİLEN YEMEKLERDEN ZEHİRLENİYOR
Okullarda ücretsiz yemek verilmesi için uzun zamandır kampanya yürüttüklerini ve Milli Eğitim Bakanlığı'na bu konuda talepleri ilettiklerini belirten Karaca Bakanlığın, “Çocuklar okulda verilen yemeklerden zehirleniyor” açıklamasını eleştirerek, bu durumun gerçeği yansıtmadığını ifade etti. “Bakan ya mahkemeye yalan söyledi ya da bize yalan söylüyor” dedi.
YIKIK DÖKÜK OKULLARDA EĞİTİM VERİLİYOR
Hatay’daki eğitim sorunlarına da değinen Karaca, deprem sonrası yıkılan okulların hala onarılmadığını ve çocukların kötü koşullarda eğitim aldığını aktararak “Hatay’da 1,5 yıl sonra bile yıkık dökük okullarda eğitim veriliyor. Elektrik, kanalizasyon ve temiz içme suyu olmayan okullarda çocuklar eğitim almak zorunda kalıyor” şeklinde konuştu.
Son olarak, devletin eğitim politikalarının yoksulları borçlandırmaya ve çocukları iş gücü olarak kullanmaya yönelik olduğunu vurgulayan Karaca, eğitim hakkının parası olanların okuduğu, olmayanların ise işçi yapıldığı bir sistem haline geldiğini ifade etti.