1 Ağustos Salı gününden itibaren hazır beton satış fiyatlarının 2 bin TL’ye dayanacak olmasını eleştiren müteahhitler, isyan bayrağını çekti. Gaziantep’te inşaat sektörünün içinde bulunduğu kriz her geçen gün büyüyor. Kalifiye eleman sorunu ile mücadele eden müteahhitler, arsa fiyatları, artan malzeme fiyatları ve maliyetler nedeniyle zor günler geçiriyor. Son olarak hazır beton fiyatlarına gelen zam, sektörü isyan ettirdi.

BİR METREKÜP HAZIR BETON 1950 TL

Gazete27’ye konuşan müteahhitler, geçen yıl hazır betonda metreküp fiyatının 290 TL olduğunu, 2023 yılında bu fiyatların artarak 1500 TL’ye yükseldiğini, yakıt zammının ardından 60 TL zam uygulandığını, bu zammın ardından ise 1 Ağustos tarihinde geçerli olmak üzere hazır beton fiyatlarının 1950 TL’ye yükseleceğini anlattılar. Zamlı tarife ile zor durumda kalacaklarını belirten müteahhitler, duruma tepki gösterdi.

YİĞİT MÜTEAHHİTLER ARANIYOR

Duruma isyan eden Mimar Mustafa Büyükuncu, tepkisini sosyal medya hesabı üzerinden dile getirdi.  Büyükuncu sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı “O müteahhit aranıyor” başlıklı paylaşımda, hazır beton firması tarafından kendisine gönderilen mesaja yer verdi. Büyükuncu,  “1 Ağustos 2023 tarihinden itibaren Yeni Hazır Beton KDV dahil satış fiyatları aşağıdaki gibidir: C16 1945 TL/M3, C20 1950 TL/M3, C20 1950TL /M3 VE C30 1960 TL/M3.’’  Mesajı yorumlayan Büyükuncu, ‘’Memleketim dahilinde artan bu fiyatlarla beton dökebilecek yiğit müteahhitler aranıyor’’ dedi.

DAYATMA POLİTİKASI

Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Denetleme Kurulu Başkanı ve MCY Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Yıldırım da beton fiyatlarına gelen zammı tepki gösterdi. Yıldırım, ‘’Beton fiyatları 45 günlük süre zarfından yüzde 80 oranında zamlandı. Bunun yanı sıra inşaat sektöründe kalifiye eleman bulunamaması, bununla ilgili Çıraklık Eğitim Merkezlerinin olmaması gibi pek çok sorunla karşı karşıyayız. Müteahhitlerin önemli bir bölümünün işi bırakması sürpriz olmayacaktır. Nereye kadar böyle devam edecek? Bir gayrimenkulün 45 günde yüzde 80 oranında fiyatının artması mümkün değil ancak malzeme fiyatları bu yönde artıyor. Zamlar için bir gerekçe yok tamamen dayatma politikası. 45 gün önce 1280 TL olan hazır betonun metreküp fiyatı bugün 2000 TL’ye kadar yükseldi. Peki işverenlerin, müteahhitlerin durumu ne olacak?’’ diye sordu.

SEKTÖRÜN DAYANACAK GÜCÜ KALMADI

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez  de beton fiyatlarındaki artış neden olduğu sorunları gündeme taşıyan isimlerden oldu. Güçyetmez, ‘’İnşaat sektörü bünyesinde yüzlerce alt sektörü barındırmakta ve hem üretim süreçlerine hem de istihdama çok önemli değerler katmaktadır. İşverenden başlayarak yatırımcısına, teknik hizmet veren mimar ve mühendislerden, taşeron firmalara, emekçi işçilere kadar herkesi ve tüm sektörleri etkilemektedir. Zaten var olan kalifiye elaman, usta, tedarik sorunu ile sektör boğuşurken girdi maliyetlerine arka arkaya yapılan zamlara inşaat sektörünün artık dayanacak gücü kalmamıştır. Öncesinde pandemi ile sektörün zora girmesi sonrasında yaşanılan depremler sonucu meydana gelen afetlerle son yıllarda mevcut zorlu koşullarda ayakta kalmaya çalışan müteahhit meslektaşlarımız son zamanlarda yapılan ve sürekli hale gelen fiyat artışları ile artık baş edememektedirler. Hazır Beton başta olmak üzere diğer girdilere yapılan zamların iyi düşünülmesi gerekmektedir. Bu fiyat artışları artık kabul edilemez hale gelmiştir. ‘’

EV ALMAK HAYAL OLDU

Barınma sorununa değinen Güçyetmez, ‘’Şu an da en önemli sorunların başında barınma sorunu yer almaktadır. Halı hazırda orta ölçekli ve dar gelirli yurttaşlarımız için ev almak çok zor bir hale gelmişken, bir de üzerine her gün gelen ve durdurulmayan zamlar sonucu ev almak bir hayal noktasına doğru gitmektedir. Barınma sorunun sonucu olan fahiş Kira fiyatlarını daha da arttırdığı gayet açıktır. İmar planları düzenlemeleri ile lüks konutlar yerine küçük alanlı ucuz konut üretimi teşvik edilmeli ve ivedilikle de onu açılmalıdır Yaşadığımız afetten etkilenen 11 ilin içerisinde yer alan şehrimizde bu zamlar asla kabul edilemez. Bir an önce sağlıklı yapılaşma güvenilir konut üretiminin önünün açılması gerekirken bir yandan da betonarmenin bileşeni hazır beton ve bileşenleri olan çimentoya yapılan fahiş fiyat artışları ile ne amaçlanmaktadır? İnşaat girdi maliyetlerinin nasıl düşürüleceğine çalışma yapılması, vatandaşlara alım gücü seviyesinde makul konut fiyatlarının derdine düşülmesi gerekirken uçurum giderek artmaktadır.’’

KÖTÜ SONUÇLAR DOĞURACAK

Girdi maliyetlerine yapılan zamlara karşı yetkililerin harekete geçmesi gerektiğini söyleyen Güçyetmez, ‘’Girdi maliyetlerine yapılan zamların durdurulması için acilen yetkililer harekete geçmeli ve ciddi yaptırımlar uygulamalıdır. Ayrıca da girdi maliyetlerini azaltıcı önlem paketleri devreye sokulmalıdır. Müteahhitlerin ve sektörün zora girmesinin başta işsizlik olmak üzere ülkemize ve dolayısı ile ilimize çok yönlü sosyal ve ekonomik kötü sonuçları doğuracaktır’’ diye konuştu.

HANİ ZAM YAPILMAYACAKTI?

Beton fiyatlarına gelen zammı değerlendiren Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği (KAMİAD) Genel Başkanı Ali Adıgüzel,  ‘’Afet bölgesinde beton fiyatları depremde yüzde 15 zamlandı. Seçim sonrası yüzde 15, bu hafta çimento arttı diye yüzde 20 zam daha. 1 ay içinde yeni bir zam daha gelecek. Dün Murat Kurum bakanımıza zam yapmayacağına dair söz verenler, yazıklar olsun” ifadelerini kullandı.