Nisan 2025 kira artış oranı TÜİK’in Mart enflasyon verileriyle belli oldu. Ev ve iş yeri sahipleri, kiracılar oranları öğrenmek için hesaplama yapıyor. Bugün yayımlanan enflasyon oranları ve TEFE - TÜFE rakamları doğrultusunda, Nisan ayı için geçerli olan kira artışı oranı netleşti. Bu gelişme, ev sahipleri ve kiracılar için en çok merak edilen konu haline geldi. Peki, 2025 Nisan kira artışı ne kadar, hangi oranda olacak ve hesaplama nasıl yapılır? İşte, konut ve işyeri kiraları için Nisan ayı kira artış oranı hesaplamaları.

2025 Mart Ayı Enflasyon Verileri Açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart ayına ait Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini duyurdu.

TÜFE'deki (2003=100) değişim, Mart ayında bir önceki aya göre %2,46 artış gösterdi. Ayrıca, bir önceki yılın Aralık ayına kıyasla %10,06, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre ise %38,10 oranında bir artış kaydedildi. Son olarak, on iki aylık ortalamalara göre TÜFE değişimi %51,26 olarak belirlendi.

2025 Nisan Ayı Kira Artışı Ne Kadar Oldu?

Mart ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından, Nisan ayı için konut ve işyeri kiralarındaki artış oranı belli oldu.

12 aylık enflasyon ortalamasına dayalı olarak, Nisan ayında kiraya yapılacak en yüksek zam oranı %51,26 olarak belirlenmiş oldu.

Bu oran, TÜİK’in yayımladığı 12 aylık enflasyon ortalamasına göre belirleniyor ve konut kiraları için tavan artış oranını ifade ediyor.

2024 yılı Temmuz ayına kadar konut kiralarında %25’lik bir artış tavanı uygulanmıştı.

2025 Nisan Kira Artışı Hesaplama

Örnek üzerinden yapılan hesaplamalarla, Nisan ayı için kira artışı şu şekilde hesaplanır:

Mevcut kira bedeli: 10.000 TL

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Minguzzi’nin Ailesini Kabul Etti Cumhurbaşkanı Erdoğan, Minguzzi’nin Ailesini Kabul Etti

Kira artış oranı: %51,26

Kira artışı bedeli: 5.126 TL

Yeni kira bedeli: 15.126 TL

Kira Artışı Hangi Veriye Göre Hesaplanır?

Konutlarda yapılacak zam oranı, artışın yapılacağı aydan bir önceki ayın TÜİK tarafından açıklanan 12 aylık TÜFE ortalamalarına göre değişim oranına dayanır. Bu oran üzerinden eşit ya da daha düşük bir artış yapılabilir. Örneğin, zam Ekim ayında yapılacaksa, TÜİK’in Eylül ayında açıkladığı veriye bakılır.

İşyerlerinde ise, kira artışı oranı sözleşmede belirtilen orana bağlıdır. Eğer sözleşmede belirli bir endekse göre artış yapılacağı ifade ediliyorsa, artış oranı yine bir önceki ayın TÜİK verilerine göre hesaplanır. Bu durumda, mal sahibi belirlenen oranın eşit veya daha düşük bir oranında zam yapabilir. Örneğin, artış Ekim ayında yapılacaksa, TÜİK’in Eylül ayındaki verisi baz alınır.

Kaynak: Haber Merkezi