Fast Food Tüketimi ve Beyin Sağlığı

Trakya Üniversitesi'nde düzenlenen "Beslenme Beyin İlişkisinde Yağ, Kas ve Karaciğerin Rolü" panelinde konuşan Prof. Dr. Yüksel, yeme alışkanlığının sadece fiziksel değil, aynı zamanda duygusal yönleri olduğuna da dikkat çekti.

Fast food ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarının yağ dokusunu artırarak, beyindeki bazı moleküller üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ifade eden Yüksel, bu durumun öğrenme bozukluklarına ve hafıza problemlerine yol açabileceğini vurguladı.

Fast Food-1

Geleneksel Tıbbın Sırrı! Ölümden Başka Her Derde Deva! Geleneksel Tıbbın Sırrı! Ölümden Başka Her Derde Deva!

Tencere Yemeklerine Dönüş Önerisi

Fast food yiyeceklerin içerdiği bazı maddelerin bağımlılık yaratabileceğine dikkat çeken Yüksel, tatlandırıcı içeren besinlerden kaçınılmasını ve geleneksel tencere yemeklerine ağırlık verilmesini önerdi. Sağlıklı beslenmenin beyin ve bağırsak sağlığı açısından kritik önem taşıdığını belirtti.

Hafıza Sorunları ve Nörolojik Hastalıklar

Fast food tüketimiyle artan yağ dokusunun, leptin hormonu seviyelerini yükselttiğini belirten Yüksel, bu hormonun doyma sinyallerini iletmek yerine, aşırı seviyelerde beyinde tokluk mekanizmasını bozduğunu açıkladı. Bu durumun aşırı yeme alışkanlığına ve obeziteye neden olduğunu ifade eden Yüksel, aynı zamanda bu tür beslenmenin öğrenme bozukluklarına ve hafıza sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

Şeker metabolizmasının bozulmasının, Alzheimer gibi nörolojik hastalıkların ortaya çıkma riskini artırabileceğini söyleyen Yüksel, dengeli ve sağlıklı beslenmenin bu tür sağlık sorunlarını önlemekte kritik bir rol oynadığını vurguladı. 

Kaynak: AA