Yeni yıl ve 15 tatille birlikte özel okullarda yeni dönem kayıt zamanı başladı. 12 aylık ÜFE ve TÜFE toplamının yarısının 5 puan eksiği kadar zam yapılabilen özel okullarda ücretler ülkenin önde gelen vakıf üniversitelerindeki tıp eğitimi maliyetlerine yaklaştığı veya bu maliyetleri geçtiği görüldü. Velilerden büyük tepki alan fiyat artışlarına eğitimciler de katıldı. Eğitim Sen Sendikası’nda çeşitli kademelerde yöneticilik yapan Öğretmen Abdullah Damar, özel okullarda çalışan öğretmenlerin sigorta, maaş ve yazın işten çıkarılma gibi sorunlarına değinerek Özel okulların vatandaşlardan bu kadar yüksek ücret alırken bünyesinde çalışan öğretmenlere de en azından devlette çalışan öğretmenlere verilen ücret kadar maaş verilmesi gerektiğini vurguladı.
En Yüksek Zam Oranı Yüzde 49,8
Özel okul fiyatlarına, 12 aylık ÜFE ve TÜFE toplamının yarısının 5 puan eksiği kadar zam yapılabilir. Bu formüle göre, 2025-2026 eğitim-öğretim yılında kıyafet, etüt, pansiyon ve diğer hizmetlere yapılabilecek en yüksek zam oranı yüzde 49,8 olarak belirlendi.
Tıp Fakültesi Fiyatlarıyla Yarışıyor
Özel okulda ilkokul 1. sınıf ücretlerinin, ülkenin önde gelen vakıf üniversitelerindeki tıp eğitimi maliyetlerine yaklaştığı veya bu maliyetleri geçtiği görüldü. Örneğin, Koç Üniversitesi’nde tıp öğrenimi için bu yıl talep edilen ücret 1 milyon 75 bin TL, Sabancı Üniversitesi ise 1.1 milyon TL olarak fiyatlandırıldığı görüldü. Özyeğin Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi'nin ilgili bölümleri için bu yılki ücretler sırasıyla 950 bin TL ve 620 bin TL olarak açıklandı.
Belirlenen yeni ücretlerle, bazı özel okulların ilkokul 1. sınıf kayıt ücretleri 850 bin TL'ye kadar çıktı. Geçen sene 250 bin TL olan ana okulu kayıt ücretleri ise bu sene 450 bin TL civarında.
Rakamlar Yüksek
Eğitim Sen Sendikası’nda çeşitli kademelerde yöneticilik yapan Öğretmen Abdullah Damar, özel okul fiyatlarının normal yaşam standartlarından oldukça yüksek olduğunu belirterek, “Özel okul fiyatlarının ÜFE ve TÜFE rakamları üzerinden belirlenmesi için bir yasa çıkarıldı. Ama bugün fiyatlara baktığımızda bu rakamların çok daha yüksek olduğunu görüyoruz.” şeklinde konuştu.
Fark Yok
Özel okullar ve devlet okulları arasındaki eğitim kalitesini değerlendiren Damar, “Bazı özel okullar öğrencilerini sınava tabi tutarak aldığı ve özel okullardaki laboratuvar, atölye, spor salonu gibi ayrıcalıklardan dolayı devlet okullarından daha başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak genel anlamda bakıldığında özel okullar ve devlet okullarının eğitim kalitesinde bir fark olduğunu söyleyemeyiz.” İfadelerine yer verdi.
Öğretmenlerin Sigortalılık Sorunu Var
Özel okulların vatandaşlardan bu kadar yüksek ücret alırken bünyesinde çalışan öğretmenlere de en azından devlette çalışan öğretmenlere verilen ücret kadar maaş verilmesi gerektiğini dile getiren Damar, “Özel sektörde çalışan öğretmenlerin sigortalılık, düşük maaş, yazları işten çıkarılma gibi sorunları olduğunu biliyoruz.” dedi.
Özel Okullar Özel İşletmeler Gibi
Özel sektörde çalışan öğretmenlerin düşük ücret aldığını belirten Damar, sözlerini şu ifadelerle noktaladı:
“Özel okullarda çalışan öğretmenler asgari ücret düzeyinde veya çok az üzerinde ücret alıyor. Bu da normalde 2013 yılına kadar yasada Milli Eğitim Bakanlığı’nda çalışan öğretmenlerle özel sektörde çalışan öğretmenler aynı maaşı alıyordu. 2013’ten sonra yapılan değişiklikle bu kaldırıldı. Bu yasa kaldırılınca maalesef özel okullar özel işletmeler gibi öğretmenleri çok düşük ücretlerle çalıştırmaya başladı. Öğretmen öğretmendir. Özel sektörde veya kamu sektöründe fark etmez. Aynı maaşı almalılar. Kamu sektöründen farklı almamaları gerekir.”