Jeofizik Mühendisi dikkat çeken deprem açıklaması Jeofizik Mühendisi dikkat çeken deprem açıklaması

Gaziantep Kilis Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Meltem Peri, önerilen yasanın veteriner tıbbında kabul edilemez bir uygulama olduğunu ifade ederek, önerilen yasa hakkında veterinerlerin genel olarak olumsuz bir görüşe sahip olduğunu ve bu tür bir uygulamanın sokak hayvanları sorununa kesin ve hızlı bir çözüm getirmeyeceğini söyledi.

WOAH (Dünya Hayvan Sağlığı örgütü) Verileri Güncel Değil

Bu yöntemlerin eski zamanlarda, kısırlaştırma gibi modern yöntemlerin henüz geliştirilmediği dönemlerde kullanıldığını belirten Peri, “Önerilen taslakta bulunan, ötanaziye gerekçe gösterilen, Dünya Hayvan Sağlığı örgütü verileri günceli yansıtmamaktadır. Bilimsel çalışmalar ışığında yenilenen verilerde evcilleştirilmiş tür olan köpeklerin topluma bağlı olduğunu, sahipsiz oldukları durumlarda dahi sağlık ve refahlarını sağlamamanın etik bir sorumluluk olduğu ve popülasyon yönetimin ancak kısırlaştırma, aşılama ve yerinde yaşatmayı önerdiği görülmektedir” şeklinde konuştu. 
Gaziantep Kilis Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Meltem Peri, sokak hayvanları sorununa çözüm getirmek amacıyla belediyelerin alması gereken tedbirleri sıraladı:

“Öncelikle belediyeler, bazıları şimdi yapsın bazıları 2028’e kadar zaman var deyip beklesin şeklinde değil, bu işi beş yılda çözelim diye değil; bir üreme dönemi içerisinde, eş zamanlı olarak; ama kendi bünyelerinde ama hizmet satın alarak seferberlik başlatacaklar ve aynı genel gerekçede gördüğümüz yeni yasaklar ve cezalar, denetim mekanizması için de düzenlenecek ve takip edilecek.
- Sokağa terk etmelere yaptırım cezaları şu ana kadar olduğu gibi kağıt üzerine kalmayacak, uygulanacak.
- Büyükşehir Belediyelerinde Veteriner Halk Sağlığı Daire Başkanlığı , diğerlerinde Veteriner İşleri Müdürlüğü kurulacak. Ki bu 5199 nolu kanunla zorunludur, hem halk hem hayvan sağılığını korumak için şarttır ve sahipsiz hayvanların sorumluluğu kamunundur.
- Geçici Hayvan Bakımevlerinin standartları belirlenecek, çalışan yardımcı personeller hijyen, hayvan davranışları, hayvan refahı ve bakımı, hayvanların tutulması, ve yakalanması konusunda eğitim alacak, nitelikli ve yeterli sayıda personel istihdamı sağlanacak.

- Belediyeler en geç bir yıl içerisinde, yeterli sayıda hayvan barındırabilecek yeterli kapasitede bakımevleri kuracak. Bir yıl içinde sağlamayan belediyeye cezai yaptırım uygulanacak (2004’ten beri yapılmadığı düşünülürse, önerilen zaman hiç de kısa olmayacaktır)
- Sahipli hayvanlar da dahil olmak üzere; kontrolsüz üreme ve denetimsiz ticari satışlar yasaklanacak, uymayanlara ağır yaptırımları olacak. Ülkeye kaçak hayvan girişi kesin ve net engellenecek.
- Sokaktan sahiplenme bireysel olarak da şirketler ve kamu kuruluşları için de özendirilip, her yaştan hayvanın kimliklendirilmesi ile ilgili yeni düzenlenmeler yapılacak.
- Çözüm için başta meslek örgütleri olmak üzere sivil toplum örgütleri, sivil toplum kuruluşlarından destek alınarak ve hayvan refahı fonu oluşturarak çözüme gidilmeli, istismar eden kişi ve kurumlar denetlenmeli.”

Kaynak: Fatma Gültekin