Dikenli bir ağaç türü olan Hünnap Ege ve Akdeniz sahillerinde yetişiyor. Çin'de ölümsüzlük meyvesi olarak bilinen hünnap bin derde deva. Tok tutan hünnap göbek yağını eritiyor ve turunçgillerden daha fazla C vitamini içeriğine sahip.
Hünnap Meyvesinin Faydaları
Uzun süre tokluk hissi vererek yeme isteğini bastırır. Sindirim sistemini düzenleyen kuru hünnap kabızlık gibi kilo almaya yol açan durumları önler.
Vücutta ödem birikmesini önler.
Turunçgillerden daha yüksek oranda C vitamini içerir.
Suda kolay çözünen çeşitli vitamin ve mineraller de içeren hünnap, bu sayede güçlü bir idrar söktürücü görevi görür.
Güney Kore'de alternatif tıpta hünnap çay olarak tavsiye edilir. Bu çay uykusuzluğu kökten çözer. Beyindeki epifiz bezi tarafından salgılanan ve uykuyu sağlayan melatonin hormonunun çalışmasını destekler.
Güçlü bir kokusu olan hünnap meyvesi ezilerek içindeki öz yağından parfüm yapılır. Bu parfüm sinir uyarıcılarını hareketlendirerek stres ve depresyon sorunlarını engeller. Ayrıca direk tüketildiğinde de aynı etkiye sahiptir.
C vitamini açısından zengin olduğundan antikanser özellik gösterir. Vücutta besin atıklarından dolayı artan zehri idrar yoluyla atmaya yardım eder. Vücutta zehirli atıklar arttıkça ödem birikir. Zamanla da hücreler deforme olur. Hünnap bu olumsuzluğun yaşanmasını engeller.
Bağışıklık sistemini istila eden zararlı her şeyi yok eder. Yapılan araştırmalarda hünnap düzenli tüketildiğinde rahim ağzı, göğüs, karaciğer ve kolon gibi hayati tehlikesi yüksek kanserleri engeller.
Antioksidanın en etkili maddesi flavonodiler bakımından zengin olan hünnap, kan basıncını dengeler. Tip 2 diyabetin oluşumunun önüne geçer. Kandaki iltihap seviyesini sıfırlar.
İçerdiği lif sayesinde vücuttaki sağlıklı kolesterol seviyesini yükseltir. Bu da kalp ve damar hastalıklarının riskini düşürür.
NOT: Stres ve depresyona bağlı ilaç tüketenler hünnap meyvesini tüketmemeli. İçerdikleri maddeler aynı olduğunda vücutta zararlı bir tepkimeye neden olabilir.
HÜNNAP MEYVESİ NASIL TÜKETİLİR?
Uzmanların çoğu direk olarak tüketilmesini tavsiye eder. Ancak kuru meyve sevmeyenler çay formunda da tüketebilir.
Kuru hünnap düzenli tüketildiğinde metabolizmayı hızlandırır. Bu sayede vücuttaki tüm toksinleri atar.
Hiç spor ya da diyet yapmazsanız bile günde 4 tane aç karnına kuru hünnap tüketirseniz vücudunuz yağ bağlamaz.
Güney Kore'de çay formunda akşam yemeğinden hemen sonra tüketilir. Çin'de genellikle şurup yapılır. Hem çiğ hali hem de kurutularak yıl boyu tüketilmeye çalışılır. Kaynak: Akşam