Gaziantep’te Ramazan ayına sayılı günler kala davulcular, muhtarların yüksek ücret talepleri nedeniyle büyük bir kriz yaşandığını öne sürdü. Muhtarların mahallelerde davul çalma izni için yüksek ücretler talep ettiğini öne süren davulcular, bazı mahallelerde bu rakamın 100 bin TL’ye kadar çıktığını belirterek isyan etti. Geleneksel Ramazan davulculuğunun ticarete dönüştüğünü savunan davulcular, yetkililerin acilen müdahale etmemesi halinde kavga ve gerginliklerin kaçınılmaz olacağını söyledi.
Ramazan Davulculuğu Rant Kapısına Dönüşmüş
Doğuş Partisi Genel Başkanı Mahmut Karalar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada muhtarların davulculardan yüksek meblağlar talep ettiğini öne sürdü. Karalar, “Muhtarlar, davulculardan 30 ila 40 bin lira arasında para istiyor. Eğer ödeme yapılmazsa, ‘Senin yerine başka birini getiririm’ diyerek baskı kuruyorlar. Yeni gelen davulcuyla rekabet başlayınca da mevzu daha da büyüyor. Bu durum yalnızca Gaziantep’e özgü değil, Türkiye genelinde benzer sorunlar yaşanıyor. Ramazan davulculuğu, kültürel mirasımızın bir parçasıdır ancak şu an rant kapısına dönüşmüş durumda. Çözüm üretilmezse çok büyük sıkıntılar kapıda.” şeklinde konuştu.
Ücretler Arttı Husumet Başladı
Gaziantep genelinde yaklaşık 2.500 davulcu bulunduğunu belirten Mahmut Karalar, kentte 500’e yakın mahallede rekabetin arttığını dile getirdi. Davulcular arasında husumetin başladığını vurgulayan Karalar, “Bir davulcu 30 bin TL verirken, diğeri 35 bin TL teklif ediyor ve en yüksek fiyatı veren mahallede davul çalma hakkını alıyor. İş, tamamen ticarete dönüştü” ifadelerini kullandı.
Bunun yanı sıra, bazı derneklerin de davulculardan kimlik kartı bahanesiyle 500 TL topladığını öne süren Karalar, “Bazı dernekler, davulcuların üzerinden haksız kazanç sağlıyor. Şu an Gaziantep’te bu konu büyük bir krize dönüşmek üzere. Bazı dernekler de kimlik kartı adı altında davulculardan 500 TL talep ederek onları sömürmeye çalışıyor. Bu soruna karşı bir yol haritası belirleyerek ilk adımı Gaziantep’te atmalıyız. Ramazan davulu, bizim geleneğimiz ve kültürel mirasımızdır. Ancak, bu gelenek rant aracı haline getirilirse, toplum için de faydalı olmaz. Oysa biz de dernek başkanlığı yaptık ve hiç kimsenin hakkını yemedik,” dedi.
100 Bin TL İstenen Mahalleler Var
Davulcuların çalışma alanlarının daraldığını ve Ramazan ayının onlar için büyük önem taşıdığını hatırlatan Karalar, özellikle bazı mahallelerde çok yüksek ücretlerin talep edildiğini söyledi. Karalar, “Zaten düğün salonlarının azalmasıyla birlikte davulcuların çalışma alanı iyice daraldı. Pek çok kişi, yıl boyunca sadece Ramazan ayında çalışarak geçimini sağlıyor. Mahalleye göre talep edilen ücretler değişiyor. Örneğin, Karataş bölgesinde çalacak bir davulcudan 100 bin TL’ye yakın para isteniyor. Biz, bu sorunu dile getirdiğimizde sorumluluğumuz bitmiş olur. Sorunu çözme yetkimiz yok ama bundan sonra doğabilecek problemlerde sorumluluk kabul etmeyiz. Eğer ilerleyen süreçte bir kriz çıkarsa, "Bizi dinlemediler, biz elimizden geleni yaptık." deriz.” İfadelerine yer verdi.
Yetkili Makamlar Harekete Geçmeli
Muhtarların bu konuda herhangi bir yetkisi olmadığını belirten Karalar, valiliğin genelge yayımlayarak duruma müdahale etmesi gerektiğini ifade etti. Karalar, “Muhtarların böyle bir yetkisi zaten yok. Ama mahallelerinde otorite kurarak “Bu parayı vermezsen burada davul çaldırmam” ya da “Muhtarlığa maddi destekte bulun” diyerek baskı yapıyorlar. Şu anda öyle bir hale gelmiş ki herkes, birbirinin ekmeğini almak için yarışıyor. Bir davulcu 30 bin TL verirken, diğeri 35 bin TL vererek mahalleyi alıyor. En çok parayı veren mahallede davul çalıyor ve iş tamamen ticarete dönüşüyor. Sorunun çözümü aslında basit. Valilik, genelge yayımlayarak muhtarların bu konuda herhangi bir yetkisinin olmadığını açıkça belirtmeli. Şehrin mülki amiri validir ve bu sorunu çözmek için gerekli adımları atabilir. Örneğin, valilik bünyesinde bir birim kurularak hem ramazan davulcularına eğitim verilebilir hem de kimlik kartları dağıtılabilir.” şeklinde konuştu.
Muhtarlar devre Dışı Bırakılmalı
Sorunun çözümünde muhtarların devre dışı bırakılması gerektiğini belirten Karalar, “Sorunun çözülmesi için öncelikle muhtarların devre dışı bırakılması gerekiyor. Ancak, bir de dernekler meselesi var. Şu anda bazı büyük dernekler, davulcuların kendilerinden geçmesini zorunlu hale getirmek istiyor. İsmini vermek istemediğim bazı dernekler, her davulcudan 500 lira alarak onları sömürmeye çalışıyor. Dernek başkanı olarak, bu insanlara ekmek sağlamak yerine ekmeklerini ellerinden alıyorlar. Davulculara sürekli mesaj atılarak "Kart paralarını getirin" deniyor. Muhtara para verilmediğinde ise muhtar mahalleliye “Davulcular sizden para almayacak, çünkü Valilik zaten onların ücretlerini ödüyor.” diyerek davulcuların kazanç sağlamasını engellemeye çalışıyor. Kendini mahallenin seçilmişi değil, adeta valisi ve belediye başkanı gibi görüyor. Bu sorunun çözülmesi için yetkili makamların harekete geçmesi ve davulcuların haklarını koruyacak düzenlemelerin yapılması şarttır.” İfadelerine yer verdi.