1. Ramazanda 2 Ana Öğün, 2 Ara Öğün: Öğünlerinizi sahur, iftar ve iki ara öğün şeklinde düzenleyin. Ara öğünlerde meyve, yoğurt ve ölçülü miktarda kuruyemiş tercih edebilirsiniz.

    Hamile Kadınları Bekleyen Riskler Neler? Uzmanı Açıkladı Hamile Kadınları Bekleyen Riskler Neler? Uzmanı Açıkladı
  2. Doğru Pişirme Yöntemleri: Mideyi rahatsız etmemek ve kalori fazlalığını önlemek için ızgara, fırınlama, haşlama veya buğulama yöntemlerini tercih edin. Kızartma ve kavurma yöntemlerinden kaçının.

  3. Yavaş ve İyi Çiğneyin: Tokluk sinyali beyne 20 dakikada ulaşır. Yemekleri hızlı tüketmekten kaçının, yavaş ve iyice çiğneyerek yiyin.

  4. İftarda Dikkat: İftar öğünü de önemlidir, miktar ve çeşitliliğe dikkat edin. Orucu su, hurma veya zeytinle açtıktan sonra çorba içip yaklaşık 15 dakika sonra ana yemeğe geçin.

  5. Sahur Kaçırılmamalı: Sahura mutlaka kalkın. Sahurda sadece su içmek yerine besleyici bir öğün tüketin.

  6. Sıvı Tüketimi: Oruç tutanlar iftarla sahur arasında ortalama 10 bardak su içmelidir. Suyu içimi kolaylaştırmak için limon, nane yaprağı, tarçın kabuğu ve karanfille aromalandırabilirsiniz.

  7. Çay ve Kahve Tüketimi: Çay ve kahve miktarını abartmayın, iftardan bir saat sonra tüketin. Çünkü yemekle birlikte içmek demir emilimini azaltabilir.

  8. Tatlı İsteğine Dikkat: İftardan sonra tatlı yeme isteği olabilir. Bu durumda şerbetli, unlu, çikolatalı tatlılar yerine meyveli ve sütlü ara öğünleri tercih edin.

  9. Kabızlık Problemi: Beslenmede lif oranı yüksek gıdalar ve ara öğünlerde taze kabuklu meyve ve kuru meyveler tercih ederek kabızlık problemini önleyin.

  10. Bağışıklık Sistemini Güçlendirin: Ramazanda bağışıklık sistemini güçlendirmek için c vitamini içeren besinler, omega 3, probiyotikler, d vitamini içeren besinler ve zencefil, zerdeçal gibi baharatları tüketin. Ayrıca, A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin sebzeler ve meyveler tüketin.

Editör: Muharrem Türkoğlu