Geçici iş göremezlik ödeneği, sosyal sigortacılık açısından, iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık sigorta kollarından dolayı istirahat eden sigortalıya işten uzak kaldığı günler için Kurum tarafından ödenen bir parasal yardımdır. Devlet tarafından SGK'lı çalışanlara ödenen rapor parası, çalışanların gündeminden düşmüyor. SGK'ya bağlı çalışanların hesaplarına, rapor parası en geç 15 gün içerisinde PTT aracılığıyla yatırılıyor. Ancak sağlık raporunun en az 3 gün süreli olması gerekmektedir. 3 günden kısa süreli raporlar için ödeme yapılmaz.

Yatırılan ücretin, hesaba geçtikten sonra en geç iki ay içerisinde alınması gerekiyor. Aksi halde, alınmayan ödemeler SGK tarafından geri çekiliyor. SGK rapor parası almak için belirli şartların sağlanması gerekiyor.

Rapor Parası Almanın Şartları Nelerdir?

SGK tarafından yetkilendirilmiş hekim ve sağlık kurullarından sağlık raporu alınmalıdır.

Köy veya mahalle muhtarları ile bağımsız olarak çalışanlar için geçici iş göremezlik ödeneği alınabilmesi için prim borcunun olmaması ve yatarak tedavi görmeleri nedeniyle geçici iş göremezlik durumu yaşamaları gerekiyor.

Gaziantep’in kurutmalıkları dünya mutfaklarını fethediyor! Gaziantep’in kurutmalıkları dünya mutfaklarını fethediyor!

Sigortalı çalışanların hastalık sebebiyle geçici iş göremezlik ödeneği alabilmesi için iş göremezlik raporunun başladığı tarihten önceki bir yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olmalıdır.

Analık sebebiyle geçici iş göremezlik ödeneğinden faydalanabilmek için doğumdan önceki bir yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olmalıdır.

Rapor Parası Ne Zaman Yatar?

Rapor parası, işverenin raporu SGK'ya bildirmesinden itibaren en geç 15 gün içerisinde çalışanların PTT veya e-Devlet üzerinde tanımlanan banka hesaplarına aktarılır. Ücretin hesaba geçmesinden sonra, iki ay içinde alınması gerekir.

Bu süre zarfında alınmayan ödemeler SGK'ya geri gönderilebilir.

Rapor Parası Sorgulama:

E-Devlet üzerinden rapor parası sorgulama işlemi oldukça basit. Bunun için E-Devlet'e giriş yaparak, arama kısmına "Sosyal Güvenlik Kurumu" yazmanız gerekiyor. Sonrasında "4A/4B İş Göremezlik Ödemesi" seçeneğine tıklayarak iş göremezlik ödemesiyle ilgili tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

Rapor parasını hesaplamak için:

Rapor gün sayısını,

Son üç ay içindeki toplam brüt ücret miktarını,

Son üç ayda alınan prim, ikramiye gibi ek ödemeleri,

Son üç ay içindeki toplam prim gün sayısını bilmeniz gerekiyor.

Kaynak: Haber Merkezi