Kaynağı Gaziantep’ten çıkan ve başta tarımsal sulama olmak üzere birçok alanda kullanılan Sacır Deresi, yıllardır süregelen ihmal nedeniyle ciddi kirlilik yaşamıştı. Bu kirliliğe dur demek için harekete geçen GASKİ, bölgenin en büyük modern altyapı projelerinden biri olan Merkez İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'ni hayata geçirdi. Tamamlanarak hizmete sunulan tesis sayesinde, derede yeniden canlılık başladı.
Avrupa Standartlarında Dev Tesis
120 dönümlük alana kurulan ve Avrupa Birliği standartlarına uygun projelendirilen tesis, günlük 200 bin metreküplük kapasitesiyle 1 milyon kişinin atık suyunu arıtabiliyor. Tesisin kapasite artırımına yönelik çalışmalar da devam ediyor. Proje, Çevreci kimliğiyle dikkat çekerken, İller Bankası, GASKİ ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) tarafından ortaklaşa yürütülüyor.
Sacır Deresi'ne Temiz Su Akıyor
Şehir genelindeki atıksuları toplayarak arıtan tesis, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın "Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği" standartlarına uygun olarak azot ve fosfor giderimini sağlıyor. Arıtılan su, mevcut deşarj noktası olan Oğuzeli'ndeki Sacır Deresi'ne temiz bir şekilde bırakılıyor.
Atıksuların Yüzde 95’i Arıtılıyor
Küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi sorunların etkisini arttırdığı günümüzde, su yönetiminin önemi her geçen gün artıyor. Bu bilinçle hareket eden Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve GASKİ, son 10 yılda hayata geçirdiği yatırımlarla çevreci bir belediyecilik modeli ortaya koydu. Kentin dört bir yanına yayılan arıtma tesisleri sayesinde, Gaziantep genelindeki atık suların yüzde 95’i arıtılıyor. Ülke ortalaması yüzde 77 seviyesindeyken, Beykent ve Kuzeyşehir'de inşaatı devam eden tesislerin tamamlanmasıyla bu oranın yüzde 99’a çıkması hedefleniyor.