Türk Tabipler Odası Gaziantep Şubesi’nde düzenlenen plaket taktim programında 83 sağlıkçıya plaket verildi. Program kapsamında açıklamalarda bulunan TTB Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Yılmaz, sağlık sektörünün içerisinde bulunduğu zor koşullara da değindi.

Meslekte 30,40,50 ve 60’ıncı yılını tamamlayan sağlıkçılara yönelik yapılan programda konuşan TTB Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Yılmaz, “Öğrenmekle, öğretmekle, kimi zirveleri görebilmek için tırmanmak ve tırmalamakla, hayatta olma mucizesinin değerini bilerek, hayatı kucaklayarak, bütün bunları yaparken yaşamın kimi güzelliklerini ıskalamakla, umutları, beklentileri ertelemekle geçen 30, 40 uzun yıl, 50, 60 uzun yıl. Bugünü, bir daha asla tekrarlanmayacak olan bu anı yaşamak ve sizlerle paylaşmak için, her gün üzerinde konuştuğumuz, tartıştığımız tıbba dair, birkaç başlığı konuşmak isterim” cümlelerine yer verdi.

“HASTAYI MÜŞTERİ, HEKİMİ DE İŞGÜCÜ OLARAK DEĞERLENDİRİYORLAR”

Sağlıkta şiddetin meslektaşları ve sağlık sistemi yönünden en rahatsız edici sorun olduğunu dile getiren Yılmaz, “Sağlıkta şiddetin herhangi bir türünün münferit bir olay olarak kabul edilmeyeceğini bilmek ve sağlık sistemi işleyişindeki bozukluklardan kaynaklanan toplumsal bir sorun olduğunu görmek zorundayız. Kışkırtılmış sağlık talebine karşın, gelen hastanın, 5 dakikalık muayeneyle sonuç almasını beklemekle alakalıdır, hastayı müşteri, hekimi işgücü olarak değerlendiren anlayışla ve hekimle hasta sanki karşı cephelerde imiş gibi algı oluşturmakla ilişkilidir. Sağlıkta şiddet; kapıya bir güvenlikçi dikerek, X-Ray den geçerek ve ifadeye çağırıp salarak, kendini bilmez insanların işidir deyip geçiştirilecek bir sorun değildir. Sağlıkta Şiddet toplumsal bir sorundur ancak sorunun sosyolojik, siyasal, hukuksal ve psikolojik, nedenlerini objektif olarak irdeleyen, iyi niyetli, akılcı ve kendini de şiddetten arındırmış kararlı politikalarla çözülebilir” açıklamalarında bulundu.

“DERHAL İPTAL EDİLMELİ”

‘Özel Hastaneler Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklere değinen Yılmaz, “Hekimlerin meslek hayatını derinden etkileyecek bir uygulama başlatıldı. Muayenesi olan hekimlerin çalışmaları sırasında ihtiyaç hissettiklerinde Özel hastane imkânlarını kullanma haklarına sınırlama getirildi. Sınırlama demek de eksik kalır aslında, birçok muayenehaneyi işlevsizliği nedeniyle kapanmaya götüren bir uygulama başlatıldı. Yoğun baskılarla ufak değişiklikler yapılsa da genel uygulama aynen devam ettirildi. Bu uygulama, sadece bugün muayenesi olanların değil tüm hekimlerin ve hekim adaylarının mesleki geleceğini olumsuz yönde etkileyecektir. Hekimlerin, serbest çalışma hakkını ve mesleki bağımsızlığını yok etmeyi amaçlayan ve hekimleri, kamu ve özel zincir hastaneleri arasında sıkıştırarak değersizleştirmeyi hedefleyen “Muayenehane Yönetmeliği” nin derhal iptal edilmesi gerekir” şeklinde konuştu.

İYİ Kİ VARSINIZ”

TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı ise, “Aslıda biz kocaman bir aileyiz birlikte emek veriyoruz ve bütün acılara da birlikte göğüs geriyoruz. Mücadeleyi birlikte yürütüyoruz. İyi ki birlikte yürütüyoruz, bugün aramızda TBB Hatay deprem koordinasyonundan çok değerli arkadaşlarımız var onlarda deprem bölgesinden geldi ve bu güzel günü bizimle paylaşıyorlar, depremin olduğu 11 ilde de elimizden geldikçe var olmaya gayret ettik. Biz mücadeleye devam ediyoruz bu mücadele onurumuz için yok saydıkları değerlerimiz içim ve kendi değerimiz için ne kadar değerli olduğumuzu biliyoruz ve bu değerlerde ısrar ediyoruz. İyi ki varsınız bundan sonraki yıllarımızda da hekimlik mesleğinin onurunu sağlıkla yaşamaya devam edersiniz” dedi. (CEYDA BOZKURT- DENİZ YILMAZ)

Editör: Haber Merkezi