Geçtiğimiz aylarda para sayma makineleri, kontrol cihazları ve ATM’lerin bile saptayamadığı sahte 50 ve 100 dolarlık banknotların piyasada dolaştığı haberleri gündemi uzun süre meşgul etmişti. Bu durum sahte dolar korkusu yaşayan vatandaşların Dolar’dan uzaklaşmasına neden olmuştu. Döviz büroları ise dolar alımlarını durdururken iş yerlerine uyarı broşürleri asmıştı. Habertürk yazarı gazeteci Çetiner Çetin, dolar banknotların ilk olarak Güneydoğu sınırından kaçak yollarla Türkiye'ye sokulduğunu iddia etmişti. Sahte dolar ilk olarak Suriye ve Irak ile yoğun ticaret yapılan Gaziantep'te patlak vermişti. Peki sahte dolar olayı Gaziantep’teki dolar yatırımcısını altına yöneltti mi? Gaziler Caddesi’nde kuyumculuk yapan Erkan Şahin, dolar yatırımcısının altına yönelmediğini vurgulayarak yatırımcının bankalara yaramış olabileceğini belirtti.
Artış Olmadı
Gaziler Caddesi’nde kuyumculuk yapan Erkan Şahin, Sahte Dolar’dan sonra altın satışlarında herhangi bir artış olmadığını belirterek “Ekonomik şartlar vatandaşı zorladığı için altın yatırımcısı azaldı. Genel anlamda piyasa durgun. İnsanlar simidi zor alıyor.” şeklinde konuştu.
En Karlı Yatırım Külçe Altın
En çok çeyrek altının tercih edildiğini dile getiren Şahin, “En karlı altın yatırımı külçe altındır. 1 kilo külçe altın 3 milyon TL civarında şu an. Bu sebeple vatandaş yatırımını ancak çeyrekle yapabiliyor. Külçeden sonra en karlı yatırım zaten çeyrek altındır.” İfadelerine yer verdi.
Bankalara Yansımış Olabilir
Sahte Dolar konusuna değinen Erkan Şahin, “Ben sahte dolar olayının vatandaşı dolardan caydırıp altına yönlendirmek için devletin bir politikası olabileceğini düşünüyorum. Sirkülasyon olduysa bile bu bize yansımadı. Belki fiziki olmayan yollarla yani bankalardan altın alınmış olabilir. Bu da bankalarda istenilen hareketliliği yaratmıştır.” dedi.