Otomotiv sanayilerindeki tamircilerin, genellikle küçük yaşlarda aileleri tarafından ustanın yanına çırak olarak verilerek mesleği öğrenmeleriyle ve ustalaşmalarıyla bilindiği günler eskide kalıyor. Gençler artık sanayide ki işleri, gelir getirisi yüksek olmasına rağmen beğenmiyor. Yılmaz, araç parçalarına gelen zamları ve sektördeki pek çok sıkıntıyı değerlendirdi.

‘ÇALIŞACAK ÇIRAK BULAMIYORUZ’

Oto tamir ustası ve yedek parçacı olarak sektörde hizmet veren Aydınlar Sanayi Sitesi esnafı Hakan Yılmaz konuya ilişkin, “Şu anda bizim sektörde eleman sıkıntısı çok yaygın, kalifiye ve kalifiyesiz fark etmeksizin elimizin altında çalışacak çırak bulamıyoruz. Önceden anne ve babalar çocuklarını iş öğrensin diye ustaların yanında çırak olarak işe başlatırlardı. Şimdi ise çocuğum önce okusun da işsiz kalmasın diyorlar. Halbuki şimdi okuyan gençlerimiz de işsiz böyle giderse artık kendi çocuklarımızı yanımızda çalıştıracağız” dedi.

Çıraklıkta maaşın azımsanamayacak miktarda olduğunu hatta aylık olarak asgari ücreti geçtiğini dile getiren Yılmaz, “Haftalık konusunda hiçbir sıkıntımız yok, istediği haftalığı verelim diye de tekliflerde bulunduk. Yeter ki eleman gelsin dedik ama gelen giden yok. Mesleğe rağbet azaldı. Bizim meslek bitmeyecek, ölmeyecek bir meslek… Tamirhanede 8 bin TL maaş alan kalfalarımız var, kazanç da düşük değil. Sadece oto tamircilerin değil esnafın tümünde eleman sıkıntısı var” şeklinde konuştu.

‘EN BÜYÜK SEBEBİ ELEMAN’

Aracını tamire veren müşterilerinin tamir süresinin uzamasının da aslında sektörde yaşanan eleman sıkıntısına dayandığını ifade eden Yılmaz, işlemlerde yaşanan rötarın en büyük sebebini bu şekilde açıklıyor.

Yılmaz, “Araçları önceden bir günde veya bir gün sonra teslim edebiliyorduk. Çünkü o dönemlerde eleman sıkıntısı yoktu şu anda eleman sıkıntısı var. Her iş yerinde 23 tane eleman çalışıyor, tamire 4 tane veya 3 tane araba geldiği zaman işler kitlenip kalıyor, elemansa bir iki saat fazladan çalıştığı için ertesi gün işe gelmiyor. ‘Ben dün çok yoruldum onun için gelemem’ diyor” ifadelerini kullandı. 

‘MÜŞTERİYE PARÇA FİYATINI EKRANA BAKMADAN VEREMİYORUZ’

Araç parçalarının bir senede yüzde 100’e yakın zamlandığını dile getiren Yılmaz, “yüzde 200 zamlanan parçalarımız da oldu. Parçalara sürekli zam geliyor, kendi sattığımız ürünün fiyatı aklımızda kalmıyor çünkü sürekli değişiyor müşteriye parça fiyatını bilgisayar ekranına bakmadan veremiyoruz. Neredeyse günlük zam geliyor, dolar düşse de zam geliyor, düşmese de zam geliyor. Özellikle motor yağlarındaki zamlar petrol fiyatı düştüğü zaman da düşmüyor ancak yükseldiği zaman fiyatlar da yükselmeye devam ediyor. Yağ sipariş verdiğimiz zaman gelecek zammı düşünerek birkaç stok alıyoruz” diye konuştu.

‘HİLE KARIŞTIRAN DA VAR’

Her sektörde işe hile karıştıran insanların olduğunu söyleyen Yılmaz, araç parçalarının ederinden fazlasına da satıldığını aktardı.

Yılmaz, “Bu hile olayları bundan 30 sene önce de 50 sene önce de vardı. Sadece tamirciler olarak bakmamak lazım, her sektörde bu olay mevcut. Bizim sektörümüzde de var ancak bu durumun önüne kimse geçemez insanın ticarette önce dürüst olması lazım, dürüst insanı bulmak ise apayrı bir mesele! Beş parmağın beşi bir olmaz, ön yargılı da davranmamak lazım yani bu tamamen insanın kişiliğine, şahsiyetine bağlı! Denetim diye bir olay kesinlikle yok. Bizlerde vergi levhası mevcut, işyeri açma ruhsatı mevcut, sigortalı işçi çalıştırıyoruz, ama diğer taraftan BAĞ-KUR'lu yok, sigortalı yok, maliye kaydı yok, bizimle rekabet ediyor. Benim 500, 600 TL’ye aldığım işçiliği adam 50-100 TL’ye alıyor. Bu defa adamın hiçbir gideri olmuyor bu da haksız rekabete giriyor. Maliyeden ve esnaf odamızdan denetimlerin sıklaşmasını talep ediyoruz” açıklamalarında bulundu.