Şehitkamil Belediye Meclisi’nin Nisan ayı ikinci birleşiminde yaşanan tartışma ve arbede, gündemin en sıcak başlıklarından biri oldu. Belediye Başkanı Umut Yılmaz’ın CHP’den istifasının ardından başlayan siyasi gerilim, meclis salonuna taşındı. CHP’li meclis üyeleri, grup kararı alarak ilk birleşime katılmadı. Bu durumu fırsat bilen Başkan Yılmaz ise çoğunluğu sağlayarak hem faaliyet raporunu onaylattı hem de komisyon üyelik seçimlerini gerçekleştirdi. Söz konusu gerginliğin etkisi, ikinci birleşime de yansıdı ve tansiyon daha da yükseldi. Yaşanan gelişmelerin ardından kamuoyunda “Bu şartlarda kaymakam sürece müdahale edebilir mi?” sorusu gündeme geldi.

Durum Rapor Edilir mi?

Alınan bilgiye göre, 3 aylık dönem içerisinde Belediye Meclis Toplantıları yapılamaz, önemli kararlar geçirilemezse Valilik veya Kaymakamlığın devreye girebileceği belirtiliyor. Bu iki kurum meclisin çalışamaz durumda olduğunu tespit ederse, İçişleri Bakanlığı’na durum konusunda bilgi verip, meclisi feshetmek için idari işlemin başlayabileceği öne sürülüyor. Bütün bu gelişmeler sonrası bakanlıkça ilgili durumun Danıştay’a gönderilip, bir aylık dönem içerisinde Danıştay tarafından karar vermesi öngörülüyor. Danıştay’ın feshetme kararı halinde ise Meclis Seçimlerinin yenilenebileceği ihtimaller arasında yer alıyor.

Deniz Atar Bilgi Verdi

Deniz Atar-1

Av. Deniz Atar, Şehitkamil Belediye Meclisinin feshinin mümkün olup olmadığı konusunda bilgi verdi. Atar, “Belediye meclisi, belediyenin karar organıdır. Meclis, 2972 sayılı Kanunda gösterilen esas ve usullere göre seçilmiş üyelerden oluşur. Belediye meclisinin feshi ve fesih usulü 5393 sayılı Kanun’da belirtilmiştir. Kanunda Kendisine kanunla verilen görevleri süresi içinde yapmayı ihmal eder ve bu durum belediyeye ait işleri sekteye veya gecikmeye uğratırsa, Belediyeye verilen görevlerle ilgisi olmayan siyasî konularda karar alırsa, İçişleri Bakanlığının bildirimi üzerine Danıştayın kararı ile feshedilebilir. İçişleri Bakanlığı meclisin feshi bildirimi ile birlikte fesih ile ilgili karar verilinceye kadar meclis toplantılarının ertelenmesini de Danıştay’dan isteyebilir. Danıştay, bu hususu en geç bir ay içinde karara bağlar” şeklinde konuştu.  

Mecliste Çoğunluk Krizi

Atar, şunları söyledi:  “Kanaatimce, denetim komisyonun hukuka aykırı olarak belirlenmesi, ihtisas komisyonlarının oluşumunda mecliste en fazla üye olan Cumhuriyet Halk Partisi’nin temsilinin engellenmesi, belediye meclis toplantılarının üyelere duyurulmadan usule aykırı olarak yapılması ve Belediye Meclisi’nde karar yeter sayısı olmasına rağmen meclisin karar almadan keyfi olarak kapatılması hususları dikkate alındığında 5393 sayılı Kanun m.30’da düzenlenen meclisin feshi sebepleri oluşmuş ve belediye meclisinin feshinin sebebi oluşmasına da belediye başkanının hukuka aykırı işlemleri sebebiyet vermiştir. Bu noktada, İçişleri Bakanlığının bildirimde bulunarak Danıştay’dan Şehitkamil Meclisinin feshini ve belediye başkanının başkanlık sıfatının sona erdirilmesini talep edebilir”

Gaziantep’te "Mevlid-i Nebi" Etkinliği Yapıldı! Gaziantep’te "Mevlid-i Nebi" Etkinliği Yapıldı!

Şimdi Ne Olacak?

“Şehitkamil Belediye Meclisi feshedilir ve belediye başkanının başkanlığı da düşerse “Şehitkamil nasıl yönetilecek?” sorusu gündeme gelebilir. Bu noktada belirtmek gerekir ki, 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun'un seçimlerin yenilenmesini düzenleyen 29. maddesine göre belediye meclisinin fesih nedeniyle boşalması, mülki amir tarafından 30 gün içinde ilçe seçim kuruluna bildirilecek, İlçe seçim kurulu söz konusu organ ve belediye başkanlığı için yeniden seçim yapılmasına karar vererek, durumu alışılmış usullerle ilan edecek, ilandan sonraki 60. günü takip eden ilk pazar günü ise seçim yapılacaktır.”

Şimdi N’olacak 9

Sürece Kaymakamlık Dahil Olabilir mi?

Şehitkamil Belediye Meclisi’nde yaşanan gerginlik ve kavga, ilçede yönetim krizini gündeme taşıdı. Belediye Başkanı Umut Yılmaz’ın CHP’den istifasının ardından başlayan siyasi kaos, meclis çalışmalarını adeta kilitledi. Nisan ayı ikinci birleşiminde tansiyon zirveye çıktı. Kamuoyunda ise “Şimdi ne olacak?” ve “Kaymakam devreye girebilir mi?” soruları gündeme geldi.

Meclis ve Başkanlık Düşerse Ne Olacak?

Edinilen bilgilere göre, belediye meclisinin 3 aylık süre içerisinde toplanamaması veya önemli kararları alamaması halinde valilik ya da kaymakamlık devreye girebiliyor. Meclisin işleyemez hale geldiği tespit edilirse, durum İçişleri Bakanlığı’na bildiriliyor. Bakanlığın talebi doğrultusunda ise Danıştay devreye giriyor. Danıştay’ın feshine karar vermesi durumunda hem belediye meclisinin hem de belediye başkanlığının düşmesi gündeme geliyor.

Şimdi N’olacak 3

Fesih Sebepleri Oluşmuş Görünüyor

Av. Deniz Atar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Belediye Meclisi’nin feshine dair 5393 sayılı Belediye Kanunu’na işaret etti. Atar, meclis üyelerine usulüne uygun tebligat yapılmaması, komisyonların hukuka aykırı biçimde oluşturulması ve meclisin keyfi şekilde kapatılması gibi gerekçelerin, meclisin feshi için yeterli hukuki zemin oluşturduğunu ifade etti.

Danıştay Kararı Belirleyici Olacak

Kanuna göre, İçişleri Bakanlığı Danıştay’a fesih talebinde bulunabilir. Bu süreçte Danıştay, talebi bir ay içinde karara bağlamak zorunda. Meclisin feshi ve başkanın görevden alınması halinde, ilçede yönetim yeniden şekillenecek.

Tekrar Seçim mi Olacak? 

2972 sayılı Kanun’un 29. maddesi uyarınca, meclisin ve başkanlığın düşmesi durumunda 30 gün içinde ilçe seçim kuruluna bilgi verilecek. Seçim kurulu, 60. günü takip eden ilk pazar günü seçime gidileceğini ilan edecek. Tüm bu sürecin ardından Şehitkamil halkı sandığa gidebilir.

Kaynak: Fatma Gültekin