Diyabet, vücudun yeterince insülin üretememesi ya da üretilen insülinin etkili bir şekilde kullanılamaması nedeniyle ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. Diyabetin tamamen tedavi edilmesi mümkün olmasa da uygun bir beslenme düzeni ile kan şekeri dengesi sağlanabilir, bu şekilde hastalık yönetilebilir ve komplikasyonlar önlenebilir.

Diyabet Hastaları Baklava Tüketebilir Mi?

Diyabetin beslenme tedavisinde, kan şekerini hızla yükseltmeyen düşük glisemik indeksli gıdalar tercih edilir. Bu gıdaların dengeli bir şekilde öğünlere dağıtılması, kan şekerinin sabitlenmesini hedefler. Şeker, beyaz un, pirinç gibi yüksek glisemik indeksli yiyecekler, kan şekerini hızla yükselterek damar yapısına zarar verir ve kalp, beyin ve böbreklerde komplikasyonlara yol açar. Un ve şeker oranı yüksek olan baklava, kan şekerini hızla artıran besinler arasında yer alır.

Mevsimlere göre ruh hali değişimi! Mevsimlere göre ruh hali değişimi!

Diyabet hastalarının geleneksel yöntemlerle yapılmış baklavadan uzak durmaları gerekir. Ancak bayram gibi özel günlerde tatlandırıcı kullanılarak hazırlanmış baklavalar ya da mor baklava olarak geçen yeni çeşit baklavayı tüketilebilir. Doğal tatlandırıcılardan biri olan stevia, baklavalarda şeker yerine kullanılabilir. Ayrıca baklavanın glisemik indeksini düşürmek için diyet lifleriyle zenginleştirilebilir. Beyaz un yerine kepekli un kullanılması, kan şekerinin hızlı yükselmesini engelleyebilir ve tatlıya lezzet katabilir.

Aşırı kalorili bir yemekten sonra tüketilen üç dilim baklava, diyabet hastalarında komaya neden olabilir. Ancak diyabet hastalarına özel üretilen baklavalar da mevcut. Bu baklavalar, mor meyvelerle hazırlanıp, şeker içermemesine rağmen oldukça lezzetlidir.

Mor Baklavanın Diyabete Etkisi

Mor undan yapılan baklavalar, şeker hastaları için de uygundur. Bu özel baklava, mor un ve mor meyveler kullanılarak üretilir. Diyabet hastaları üzerinde olumsuz etkisi olmadığı ve kan şekerinde artışa sebep olmadığı belirtilmiştir. Ahududu, incir ve kırmızı lahana gibi mor sebze ve meyve özleri ile hazırlanan bu baklava, şeker kullanılmadan, özel meyve şerbeti ile tatlandırılır. Hamur, kurutulmuş mor meyve ve sebzelerin unla karıştırılması ile yapılır ve içerisine kaymak ve fıstık eklenerek zenginleştirilir.

Mor BaklavaaMor baklava sayesinde şeker hastaları tatlı ihtiyacını sağlıyor. Baklavanın orjinaline benzerliği sayesinde diyabet hastalarının baklava özlemlerini gideriyor.

Kaynak: Haber Merkezi