Son yıllarda Türkiye'de ve dünya genelinde en hızlı artış gösteren hastalıkların başında diyabet geliyor. Halk arasında "şeker hastalığı" olarak da bilinen bu rahatsızlık, beslenme alışkanlıklarını büyük ölçüde kısıtladığı için birçok insan tarafından en ciddi sağlık sorunlarından biri olarak görülüyor. 

Diyabetle ilişkili ani tansiyon krizlerini önlemek için önerilen besinler arasında kombucha çayı öne çıkıyor. Georgetown Üniversitesi'nde gerçekleştirilen bir araştırma, kombucha çayının kan şekeri düzeylerini nasıl etkilediğini inceledi.

Araştırmaya 12 kişi katıldı ve tüm katılımcılara aynı görev verildi: Akşam yemeklerinden önce 4 hafta boyunca kombucha çayı içmeleri gerekiyordu. Deneyde ayrıca bir kontrol grubu da bulunuyordu: Renk ve tat olarak benzer bir içecek içtiler, ancak bu içecek sahte kombucha idi.

Sonuçlar bilim insanları için oldukça şaşırtıcıydı. Kombucha içen tüm deneklerin kan şekeri, normal seviyelerinin oldukça altına düştü. Bir ay boyunca kombucha içen deneklerin ortalama şeker seviyesi 164 miligramdan 116 miligrama kadar geriledi. Diğer gruptaki insanlar içinse tüm göstergeler değişmeden kaldı. Bu bulgular, kombucha çayının kan şekeri düzeylerini olumlu yönde etkileyebileceğini gösteriyor ve diyabet yönetiminde potansiyel bir yardımcı olarak önemli bir rol oynayabileceğini işaret ediyor. Peki Kambucha çayı nasıl hazırlanır,faydaları nelerdir? İşte detaylar...

KOMBUCHA ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?

MALZEMELER

3 poşet siyah çay (6 gram) 

Kombocha kültürü 

5 yemek kaşığı şeker 

1 litre içme suyu 

KOMBUCHA ÇAYI HAZIRLANIŞI

Bir litre suyu kaynatın ve kaynadıktan sonra içine 5 yemek kaşığı şeker ekleyin.

Ardından suyu oda sıcaklığına gelene kadar bekleyin.

Suyun oda sıcaklığına ulaştığında içine 3 poşet siyah çay ekleyin ve demlenmeye bırakın.

Demlendikten sonra çayı süzün ve içine kombucha kültürünü ekleyin.

Yaklaşık bir buçuk ile iki hafta sonra çayınızın fermentasyon işlemi tamamlanmış olacak.

Bu süreçte çay ne kadar bekletilirse asit oranı artacak ve şeker oranı azalacaktır.

Kombucha çayı hazır hale geldiğinde isterseniz doğal haliyle tüketebilirsiniz veya isteğe bağlı olarak kuru meyveler ekleyerek lezzetlendirebilirsiniz. 

KOMBUCHA ÇAYI ZAYIFLATIR MI?

Kombucha, yaygın olarak detoks etkisiyle tanınan bir içecek olduğu için diyetisyenler tarafından sıkça önerilir. Diğer probiyotikler gibi, kefir ve yoğurt gibi, kombucha da sağlığa faydalı bakteriler içerir. Yapılan araştırmalar, kombuchanın metabolizmayı hızlandırıp yağ birikimini sınırlayabileceğini gösteriyor. Ara öğünlerde günlük bir kez tüketilmesi önerilir; bu şekilde bağırsak sağlığı düzelir ve yağ yakımı hızlanır. 

KOMBUCHA ÇAYI FAYDALARI 

Mide rahatsızlığı, şişkinlik ve gaz dahil olmak üzere kombu çayı içmenin hafif derecede nahoş ama tehlikeli olmayan yan etkileri var. 

Hemoridi yok ettiği iddia edilmektedir. 

Özel olarak fermente edilen kombucha çayı kanserli hücrelerin yayılmasını engellemede etkilidir. 

Metabolizmayı hızlandırarak zayıflamaya yardımcı olur. Özellikle bel bölgesinde oluşan yağlanmaları yok eder. 

Kombu çayını düzenli ve ölçülü şekilde içerseniz kısa sürede idrar yolu ve diğer enfeksiyon türlerinden kurtulabilirsiniz. 

Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kış enfeksiyonlarından ve birçok hastalıktan korumanızı sağlar. 

Alerjik hastalıkların etkilerini hafifletmede büyük rol oynar. 

Michigan Eyalet Üniversitesi'nden uzmanlar "İlk defa içmeye başlayacaksınız yavaş yavaş başlayın. Önerilen kombu çayı dozu günde yarım fincandır ancak şişelerde olanlar çok daha büyük miktarlarda satılıyor" şeklinde uyardı.

DOKTORA DANIŞMADAN TÜKETMEYİN 

Kombucha, içerdiği şeker miktarı nedeniyle bazı kişiler için uygun olmayabilir veya tüketim miktarı kontrol altında tutulmalıdır. Ayrıca, kombucha canlı organizmalar içerdiğinden ve bazı markalar pastörize edilmediğinden, bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler ve hamileler tüketmeden önce doktorlarına danışmalıdır. Ebeveynler de çocuklarına kombucha vermeden önce mutlaka bir dokotara danışmalıdır.