SES Gaziantep Şube Eş Başkanı Serpil Dağdemir, sağlık çalışanlarının yaşadığı sorunların giderek büyüdüğünü belirtti. Şiddet, mobbing, angarya çalışma ASM’lerde uygulanan eziyet yönetmeliği, ve döner sermaye uygulamalarının sağlık emekçilerini zor durumda bıraktığını ifade eden Dağdemir, “Biz biliyoruz başka bir sağlık sistemi mümkün” dedi.
Eziyet Yönetmeliği Geri Çekilmeli
Sağlık emekçilerine temel ücret ödenmesini isteyen Dağdemir, diğer taleplerini sıralayarak, “Tavan ücret katsayıları yükseltilmeli. Emekliliğe yansımayan döner sermaye, teşvik vb. isimler adı altında ödenen tüm ücretler vergi dilimi dışında bırakılmalıdır. Vergi dilimleri yüzde 10’da sabitlenmelidir. ASM’lerde uygulanan eziyet yönetmeliği geri çekilmeli. Angarya çalıştırma yasaklanmalı, üniversite hastaneleri başta olmak üzere çalışanların tayin hakları, özlük ve sosyal hakları garanti altına alınmalıdır. Nöbet ücretleri saat ücretinin en az iki katı olmalıdır. Gece vardiyasında çalıştırılanların ücretleri yüzde 100 arttırılarak ödenmelidir.” ifadelerine yer verdi.
Şiddet Yasası Çıkmalı
Dağdemir, “Liyakatsiz atamalara, tip sözleşme dayatmalarına, tıp ve sağlık bilimleri eğitimlerini niteliksizleştiren, altyapısı uygun olmayan tıp fakültelerinin, eczacılık fakültelerinin, diş hekimliği fakültelerinin, hemşirelik fakültelerinin, sağlık bilimleri fakültelerinin ve sağlık meslek yüksekokullarının açılmalarına son verilsin. Şiddetsiz ve güvenli bir çalışma ortamı için yeni ve etkili “Sağlıkta Şiddet Yasası” çıkarılsın, mobbing ve baskılar son bulsun. Haklarında kesinleşmiş yargı karar bulunmayan ihraç sağlık ve sosyal hizmet emekçileri derhal göreve başlatılsın. Sağlık hizmeti için ödediğimiz vergiler yeter. Katkı katılım payları ve ilave ücretler kaldırılsın” şeklinde konuştu.