EMEP Milletvekili Sevda Karaca, Türkiye Cumhuriyeti Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT), bankalarla yaptığı sözleşmelerde yer alan yükümlülükleri alt yapısı yeterli olmadığı için yerine getiremediğini ve bu sebeple bankalara yüklü miktarda para cezaları ödediğini ifade etti. PTT’nin bankalarla yaptığı sözleşme gereği, nitelikli gönderiler ve banka kartlarının tesliminden ya da gecikmeli tesliminden kaynaklanan SLA cezalarının, dağıtıcı PTT personeline rücu edilerek doğrudan “muhasebe kesintisi” adıyla maaşlardan kesildiğini belirten Karaca “PTT hizmet eksiklerinin doğurduğu zararın personele rücu edilmesinin yasal dayanağı nedir?” diye sordu.
BANKA SÖZLEŞMELERİNİ VE TOPLAM BORÇ MİKTARINI SORDU
PTT Genel Müdürlüğü tarafından 30 Mayıs 2024’te başmüdürlüklere gönderilen “Türkiye İş Bankası SLA Cezaları” konu başlıklı yazıyı aktaran Karaca; “Yazıda ‘ilk ziyaret süresi, hatalı teslimat ve kayıp’ gibi çeşitli başlıklardaki hizmet seviyeleri konusunda bankaya taahhüt verildiği ve bu taahhüttün karşılanmadığı, bu nedenle 2019-2024 yılları arasındaki 1.222.502 adet banka kartı dağıtımı için 24.455.756,74 TL ceza kesildiği bildirilmiştir. Ek evrakta gönderilen tabloda ilk ziyaret için 23.307.085,44 TL, kayıp için 116.105,10 TL ve hatalı teslimat için 32.575,20 TL ödeme yapılacağı belirtilmiştir.” sözleriyle Bakan’a diğer banka sözleşmelerini ve toplam borç miktarını sordu.Öte yandan 2019 Sayıştay raporuna atıf yapan Karaca, PTT Bilgi Teknolojileri A.Ş.'nin genel müdür, genel müdür yardımcısı gibi personelle imzaladığı sözleşmede, yöneticilerin her ne suretle görevlerinden alınırlarsa alınsın, kendilerine brüt ücretin 36 katı tutarındaki parayı 1 hafta içerisinde ödenmesi hükme bağlandığını hatırlattı. Sözleşmede, “hırsızlık ve yüz kızartıcı suç işlenmesi durumunda sözleşmenin feshedilmesini” öngören İş Kanunu'nun 25'inci maddesinin ödeme yapılmasına engel olmayacağının da açıklandığını ifade eden Karaca. “Yine Sayıştay raporunda, görev süresi dolmadığı halde sözleşmesi feshedilen bir genel müdür yardımcısına tam 847 bin 532 lira tazminat ödendiğini de açıklamıştır.” hatırlatmasını yaptı.
PTT VARLIK FONUNA DEVREDİLDİĞİNDEN BERİ ZARAR EDİYOR
PTT’nin sürekli zarar ettiğini belirten EMEP Milletvekili “Tamamı 2018’de Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) devredilen PTT, fon bünyesinde en çok zarar eden kurumlardan biri olmuştur. 2018’de 216 milyon lira kâr açıklayan PTT, hemen ertesi yıl, 2019’da 1 milyar 218 milyon TL zarar etmiştir. Sayıştay raporlarına göre 2022’deki zararı ise 3.478.995.951 TL olmuştur. PTT’nin, TVF’ye devredildiğinde 2,7 milyar lira olan öz sermayesi de sadece üç yılda yüzde 85,8 oranında erimiştir.” diyerek şu soruların yanıtını istedi:
1- PTT’nin kaç banka ile kart dağıtım anlaşması bulunmaktadır? Bu bankalar hangileridir?
2- PTT’nin bankalar ya da başkaca özel kuruluşlarla yaptığı anlaşmalar neticesinde 2019-2024 yılları arasında doğan toplam SLA cezası borcu ne kadardır? Bu borçlardan ne kadarı ilgili personele rücu edilmiştir?
3- PTT’nin hizmet eksiklerinin doğurduğu zararın personele rücu edilmesinin yasal dayanağı nedir?
4- PTT’de hali hazırda dağıtım personeli olarak kaç işçi çalışmaktadır ve bunların kadro statüleri nedir? 2013-2024 yılları arasında çalışan dağıtım personeli sayısının yıllara göre dağılımı nedir?
5- PTT’nin başta dağıtım olmak üzere her birimde kaç kadro ihtiyacı bulunmaktadır?
6- 2019 yılı Sayıştay raporunda yer alan yönetici personel sözleşmesi gereği kaç yöneticiye işten ayrılması sonrası 36 kat brüt maaş ödenmiştir? Bu sözleşme gereği bugüne kadar toplam ödenen ücret ne kadardır? Bu ödemelerden kaçı, iş kanunu m. 25 gereği sözleşmesi sona eren kişilere ödenmiştir?