Halk arasında sıcak çarpması olarak bilinen hiperterminin, risk grupları için ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten alanında uzmanlar, alınması gereken önlemler konusunda detaylı bilgiler verdi.

Yaz aylarında sıkça karşılaşılan ve sıcak çarpması olarak adlandırılan hipertermi hakkında uzmanlar önemli uyarılarda bulunuyor. Özellikle yaşlılar, kronik hastalar, 5 yaş altı çocuklar ve hamilelerin sıcak çarpması riskine karşı önlem alması gerektiğini söylüyorlar.

Sıcak Çarpmasının Belirtileri:

Terlemenin azaldığı yüksek vücut ısısının olduğu durumlarda cilt kuru ve sıcaktır.

Kişinin nabzı ve solunumu artar.

Demirhindi Nedir ve Sağlık İçin Faydaları Nelerdir? Demirhindi Nedir ve Sağlık İçin Faydaları Nelerdir?

Enerjisi düşer, güçsüzlük ve yorgunluk gözlenir.

Baş ağrısı, baş dönmesi, davranış bozuklukları ve merkezi sinir sistemi etkilenebilir.

Bazen mide bulantısı ve kusmada eşlik edebilir.

Sıcak çarpması ayrıca adale krampları ve ağrılara da sebep olabilir.

Sıcak Çarpamasında Ne Yapılır?

Sıcak çarpması yaşayan birine yapılması gereken ilk yardım müdahalelerine değinen uzmanlar, şöyle aktardı:

"Öncelikle kişi serin ve havadar bir yere alınmalı, sıkı giysileri çıkarılmalı, soğuk kompres ve ıslak havlu ile vücut ısısı düşürülmelidir. Kişi sırt üstü yatırılıp kolları ve bacakları kaldırılarak dolaşımı desteklemelidir. Eğer bulantısı yoksa sıvı ve mineral kaybını azaltmak için su ve soda içirilmedir. Bu ilkyardım uygulamalarına rağmen kişi kendini hala kötü hissediyorsa, durumu kötüleşiyorsa zaman kaybetmeden uzman desteği almalı ve acil servise başvurulmalıdır” 

Bu Sabun Sıcaklarda Çok Işinize Yarayacak!

Bol bol sıvı tüketilmeli!

“Sıcak havalarda bol sıvı almak, sıcak çarpmasına karşı korunmanın en temel adımıdır. Terleme ile kaybedilen minerallerin geri kazanılması için elektrolit içeren içecekler tüketilmelidir. Açık renkli, hafif ve bol giysiler giymek, vücut ısısını dengeleyerek sıcak çarpması riskini azaltır. Ayrıca, doğrudan güneş ışığına maruz kalmaktan kaçınılmalı, özellikle risk gruplarının, güneşin en yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamaları ya da gölgede kalmaları çok önemlidir. Vücudu temiz tutmak ve yeterli beslenmek de sıcak çarpmasına karşı koruyucu olabilir. Yaz aylarında sıcak çarpması ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Bu nedenle kişisel korunma yöntemleri ile doğru ilk yardım uygulamalarının öğrenilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması şarttır.”

Uzmanların açıklamalarına göre, sıcak çarpmasına karşı alınabilecek en etkili önlemlerden biri bol sıvı tüketmek ve güneşten korunmaktı.

Kaynak: Haber Merkezi