Kanun teklifiyle, Hayvanları Koruma Kanunu'nda "insan, hayvan ve çevre sağlığını gözetmek" amacıyla yeni bir madde ekleniyor. Ayrıca, sahipli ve sahipsiz hayvanlar arasındaki ayrım net bir şekilde tanımlanarak, hayvanların kayıt altına alınması zorunluluğu getiriliyor.

Hayvan Bakımevlerinde Değişiklik

Teklif kapsamında hayvan bakımevlerinin tanımı yeniden şekillendiriliyor. Buna göre, bakımevleri, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın izni ile kurulan, hayvanların sahiplendirilene kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği tesisler olarak tanımlanıyor. Ayrıca, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların, hayvan bakımevlerinde toplanıp rehabilite edilmesi ve sahiplendirilene kadar bakımlarının yapılması esas alınıyor.

Gaziantep'te sular ne zaman gelecek? Gaziantep'te sular ne zaman gelecek?

Ötenazi ve Yeni Düzenlemeler

Hayvanlara ötenazi uygulama şartları, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9. maddesi çerçevesinde detaylandırılıyor. Buna göre, "Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır."

Belediyelerin Sorumlulukları

Belediyeler, sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların korunması ve sahiplendirilinceye kadar bakımlarının yapılması amacıyla hayvan bakımevleri kurma yükümlülüğü altına giriyor. Büyükşehir belediyeleri ve nüfusu 25 binin üzerindeki diğer belediyeler bu yükümlülük kapsamında olacak. Ayrıca, belediyeler, belirlenen tarihe kadar hayvan bakımevlerini kurmakla ve mevcut olanların koşullarını iyileştirmekle sorumlu olacak.

Mali Destek ve İdari Tedbirler

Belediyeler, hayvan bakımevlerini kurmak ve işletmek için bütçelerinin belirli bir oranını ayırmak zorunda kalacak. Bu kaynaklar, başka amaçlar için kullanılamayacak ve yalnızca hayvan bakımevlerinin kurulması, işletilmesi ve hayvanların bakımı için harcanacak.

Muhalefet milletvekilleri, teklifin kabul edilmesine yönelik tepkilerini dile getirdi, ancak teklif komisyondan geçti.

Kaynak: HABER MERKEZİ