Ağız kokusunu engellemek için çeşitli bitkilerden faydalanabilirsiniz. İşte, ağız kokusunu gideren bitkiler ve yöntemler…
TARÇIN
Tarçın, sağlık için oldukça yararlı bir bitkidir. Ağız kokusunu önlemek için tarçından yararlanabilirsiniz, tarçının kabuklarında yer alan yağ ağızdaki bakterilerin yok olmasını sağlayarak kokudan eser bırakmaz. Tarçınlı süt içmek de ağızdaki kokuyu geçirir hem de sindirim sistemi düzenlenir, kabızlık problemini çözer.
NANE ÇAYI
Nane güçlü bir antiseptiktir, bu özelliğiyle ağızdaki bakterileri temizleyerek hijyenik bir ortam oluşturur. Ağız kokusunu gidermek için kuru nane çiğneyebileceğiniz gibi nane çayı da içebilirsiniz. Nane çayını yapmak için ilk olarak 2 tatlı kaşığı kuru naneyi 15 dakika boyunca kaynatmalısınız. Ardından şeker ya da balla tatlandırıp içebilirsiniz. Bu sayede ağızdaki kötü kokuyu yok edebilirsiniz.
KARANFİL
Karanfilin keskin koku ve tadı vardır. Böylece ağızdaki bakteri ile mikropların artmasını önler. 2 adet karanfili ağzınızda kısa bir süre bekletirseniz keskin kokusu sayesinde kötü kokuyu yok eder. Alternatif olarak karanfil çayı tüketmek de kötü kokunun giderilmesini sağlar.
BİBERİYE ÇAYI
Biberiye çayı içmek ağızdaki kötü kokunun giderilmesine yardımcı olur. Bu bitkisel çayın yapılışı ise şöyledir; ilk olarak biberiye çiçeklerini kaynar suyun içine atmalısınız. Ardından içerisine 1 adet limonu dilimlere ayırıp atın ve 20 dakika boyunca bekletin. 20 dakikanın sonunda süzüp bir süre dinlendirmelisiniz. Elde ettiğiniz suyu, 1 fincan olacak şekilde sabah uyandığınızda ve yemeklerden sonra içebilirsiniz.
KARBONAT
Sabahları karbonatlı gargara yapmak, ağızda kötü kokular oluşmasının önüne geçebilir. Bu gargara yöntemi için bir bardağın içerisine 1 tatlı karbonat ilave edin ve 3 dakika boyunca ağzınızda çalkalayın.
LİMON SUYU
Limon suyunun asitli etkisi ağızdaki bakterilerin yok olmasını sağlayarak kötü kokuyu yok eder. Bunun için günde bir bardak su ile limon suyunu karıştırarak tüketmek yeterlidir.
DİŞ HİJYENİNE ÖNEM GÖSTERİN
Bu öneriler her ne kadar acil durumlarda kurtaracak nitelikte olsa da hem evdeki diş temizliği rutininize hem de diş doktoru muayenelerine önem göstermeniz gerekir. Düzenli diş muayenesi sayesinde ağız kokusunun altında yatan nedenler de kolayca tespit edilebilir.
Diş hekimleri, ağız kokusunu engelleyebilmek için dişleri, diş etlerini ve dili günde iki kez fırçalamak gerektiğini tavsiye etmekteler. Ayrıca günde bir kez diş ipiyle dişlerinizin aralarını temizlemek, dişlerinizin arasındaki bakterileri uzaklaştırarak ağız kokusunu kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir.
Ağız bakımının düzenli olması, genel ağız sağlığı olumlu etkiler ve daha ferah bir nefesiniz olmasını sağlar.
ADAÇAYI
Bir bardak suya, bir tutam adaçayı ekleyerek 10 dakika boyunca demleyin. Ilıdıktan sonra adaçayı kürüyle ağzınızı gargara yapın sonrasında ise 5 yaprak maydanoz çiğnerseniz ağız kokusundan kısa bir süre içinde kurtulabilirsiniz.