Gaziantep’te salça mevsiminin gelmesiyle birlikte vatandaşlar hazırlıklara başladı. Geçen hafta sonu 9-10 TL’ye kadar düşen salçalık biber fiyatları ile ilgili değerlendirme yapan Yaş Sebze ve Meyve Hali Komisyoncuları Derneği Başkanı Hayri Sucu, bu durumun hem üreticiyi hem de hal esnafını olumsuz etkilediğini ifade etti. Sucu, "Geçen sene 20-25 TL arasında olan salçalık biber, bu yıl 9-10 liraya kadar düştü. Ne çiftçinin elinde bir şey var ne de halcinin" diyerek sektörde yaşanan sıkıntılara dikkat çekti.

Hal Esnaf─▒ Zorda1

Kimsenin Elinde Bir Şey Yok

Sucu, “Geçen sene 20-25 arası olan salçalık biber bu yıl 9-10 liraya kadar düştü. Ne çiftçinin elinde bir şey var de halcinin. Geçen hafta sonu halde tatlı biber altı 7 TL’ye acı biberi ise 10 TL’ye kadar düştü. Şimdi de acı biber 16 17 TL Tatlı biberde 10 TL civarında. Bürosunda oturan bu konuyla ilgili bir bilgisi olmayan insan oturup bu konuyla ilgili yorum yapıyor. Arz talep’ten dolayı tabii ki böyle fiyatlar. Bu hafta fiyatların düşme sebebi okulların açılması. Müşteri hale gelmedi, haldekiler de fiyatı düşürdü mecburen. Kimsenin elinde bir şey yok.” dedi.  

Şahinbey Belediyesi 4000 TL yardım başvurusu nereden yapılır? Şahinbey Belediyesi 4000 TL yardım başvurusu nereden yapılır?

Salçalık Biber 2

Söylediğimiz Karşılık Bulmuyor

Buradan çıkıp perakendeye gidene kadar fiyatlar 4-5 katına çıkıyor diyen Sucu, “Git zincir marketlere bak tatlı biber 60 TL civarında. Ben bu konuyla ilgili konuşmaktan yoruldum, söylediğimiz karşılık bulmuyor. Bilen bilmeyen herkes karışıyor bu işe. Fiyat bizim elimizde değil kesinlikle biz pahalıya satamayız. Sabaha kadar çalışıyoruz, vatandaşın yiyeceğini içeceğin tedarik etmek için çabalıyoruz, başka bir amacımız yok. Biz aracıyız sanki bize hırsızmışız gibi davranıyorlar. Buradan çıkıp perakendeye gidene kadar fiyatlar 4-5 katına katlanıyor.” ifadelerine yer verdi.  

Çözüm Cumhurbaşkanı ve Belediyelerde

Arz talep olmazsa dengesiz fiyatlar ortaya çıkar diyen Sucu, “Bu konunun çözümü cumhurbaşkanının, belediyelerin elinde. Konunun muhatabı ile konuşacaklar. Bu işi ben biliyorum, bu işi esnaf biliyor ama kimse bize bir şey sormuyor, bu konuyla ilgili bilgi almıyor. Türkiye’de fıstık stok oluyor, arpa stok oluyor, buğday stok oluyor. Soğanla patates stok olursa terörist mi oluyor. Eve alınan bir torba soğan bir torba patates bile bir ay sonra çürüyor. Nerede stok olacak bu soğan ve patatesler. Cumhurbaşkanı çıkıp biz Halcilere terörist dedi. Hal olmazsa, halciler olmazsa arz talep olmaz. Arz talep olmazsa dengesiz fiyatlar ortaya çıkar.” dedi.

Salçalık Biber-1

Haldeki Fiyatlar Marketi Etkilemiyor

Sucu, “Bu ülkede yetişen meyve sebzenin %65’i doğrudan marketlere gidiyor. Haldeki sebze meyvenin fiyatı günde on defa da değişse, zincir marketlerdeki fiyatlar aynı. 100 liraysa 100 TL, hiçbir değişiklik olmuyor. Ben Üzümcüyüm, mevsiminde üzümü zincir marketlerden birine 19 TL’ye sattım dondurucuları var, bir ay sonra aynı ürünü gidip oradan 99 TL’ye aldım. Market sorunun çözülmesi lazım. Cumhurbaşkanı zamanında büyüsünler büyüsünler dedi bakın büyüdü, durum bu işte. Zincir market sahipleri bir tane açmış zamanında, şimdi de 20.000 tane marketi var. Bu zincir marketlerin sahibi ya Milletvekili ya Bakan kimse önlerinde duramıyor.” şeklinde konuştu.  

Biz De Zarar Ediyoruz

Sucu, “Halden mal alanların sattığı ürünlerin fiyatı daha düşük oluyor. Çünkü geliyor piyasanın içinde, soruyor soruşturuyor. 8-10 TL’ye mali alıyor daha uyguna satıyor. Ama zincir marketlerde fiyat değişmez. Üretici geçen sene de 30 TL’ye sattı. Geçen sene 30 TL’ye sattığında iyiydi de bu yıl kötü mü oldu. Fiyat düşünce tepkiler çoğalıyor, bağırmaya başlıyorlar. Biz de zarar ediyoruz. Şu halde esnaftan 1 TL para kazanan yok. Domates yerinde 6 -7 TL burada da 6- 7 TL. Mazot parasını söyleyen yok. Bu ülkenin Valisi var, Belediye Başkanı var. Hem hale baksınlar hem de zincir marketlere baksınlar. Basına da artık güvenmiyorum, gelip benimle konuşuyorlar ama söylediklerimin yarısını kesiyorlar. Doğru haber yapacaklarsa, söylediklerimi tam olarak yayınlamalarını istiyorum. Gerçek durumu görmeleri için sabah hale gelmeli, gün boyunca sabah, öğlen ve akşam farklı zamanlarda fiyatları sormalı ve bu değişimlere bakmalılar. Sadece bu şekilde doğru ve gerçekçi bir haber yapabilirler.” İfadelerine yer verdi.

Kaynak: Fatma Gültekin