Geçtiğimiz yıl ABD'de görülen grip benzeri hastalığın adı, "teflon gribi" olarak belirlendi. Bu isim, mutfak eşyalarından teflon tavaların neden olduğu sağlık sorununun kaynağını işaret ediyor. Birçok kişinin yakalandığı bu hastalık hakkında detaylar...

Teflon tavaların çoğunda yaşanan sorun, tavaların aşırı ısınması sonucu çıkan dumanların sağlığa etkisiyle ilgilidir. Bu dumanı solumak, hastalığa yakalanma riskini artırıyor. Teflon kaplamalarının içindeki PTFE maddeleri, "sonsuza kadar var olan kimyasallar" olarak tanımlanıyor. Bunun nedeni, bu kimyasalların parçalanmasının yüzlerce, hatta binlerce yıl sürebilmesidir.

Teflon tavaların kaplaması, 260 dereceyi geçmeye başladığında bozulmaya başlar. Bu durum, dumanların yayılmasına ve sağlığınızın risk altında olmasına neden olabilir. Uzmanlar, mutfağınızdaki tavaların yüksek sıcaklıklarda kullanılmaması gerektiğini belirtiyor. Alman araştırmaları, boş ve yapışmaz tavaların 30 dakika ısıtılmasının PFAS emisyonlarını artırdığını ortaya koydu. Sıcaklık yükseldikçe, emisyonlar da artmaktadır. Araştırma sonuçları, "Normal sıcaklık uygulamalarında insan sağlığı açısından risk bulunmuyor" şeklinde belirtilse de, tavadan yükselen dumanların özellikle kuş türü evcil hayvanlar için tehlikeli olabileceği vurgulandı.

Polimer Dumanının Vücuda Etkisi?

Polimer duman ateşi, yüzünden teflon gribi olabilirsiniz. Genellikle ateş, kas ağrısı, nefes darlığı ve baş ağrısı gibi belirtiler gösterir. Bu semptomlar, tavadan çıkan dumanlara maruz kaldıktan sonra genellikle 12 saat içinde başlar, ancak 24 saati bulabilir.

Tava Kullanımı Nasıl Olmalı?

Boş tavalar, yüksek sıcaklıklara daha hızlı ulaşır. Tavayı önceden ısıtmak isterseniz, her zaman yiyecek, tereyağı veya yağ ile ısıtın. Teflon tava üreticileri, ızgara yapmanın veya yüksek ısıda pişirmenin uygun olmadığını ifade ediyor.

Avustralya'da yapılan bir çalışmada, teflon kaplı bir tavadaki tek bir çizikten 9 bin plastik parçacığının çıkabileceği belirtiliyor. Ancak, aşırı ısınmış PTFE kaplı bir tavadan çıkan dumanı solumanın, kaplamayı yutmak kadar tehlikeli olabileceği düşünülüyor.

Güvenilir Alternatif Tavalar:

Yapışmaz tavalardan tamamen kaçınmak ve döküm demir, paslanmaz çelik veya seramik gibi alternatifleri tercih etmek en iyisidir. Uzmanlar, tavaların çizilme, soyulma veya dökülme gibi belirtiler gösterdiğinde değiştirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Avustralya'da yapılan bir araştırmada , teflon kaplı bir tavadaki tek bir çizikte 9 bin plastik parçacığının çıkabildiği belirtiliyor. Ancak aşırı ısınmış PTFE kaplı bir tavadan çıkan dumanı solumanın, kaplamayı yutmaktan daha tehlikeli olduğu düşünülüyor. En iyi seçeneğiniz yapışmaz tavalardan tamamen uzak durup, yerine ise döküm demir, paslanmaz çelik veya seramik seçeneklerini tercih edebilirsiniz. Uzmanlar, çizilme, soyulma veya dökülme belirtileri görüldüğünde mutlaka değiştirilmesi gerekiyor uyarılarında bulunuyor.