Zilhicce ayına girilmesiyle birlikte teşrik tekbiri hakkında yapılması gerekenler ve merak edilenler gündemin önemli konuları arasında yer aldı. Kurban Bayramı'nda yapılan teşrik tekbiri ile ilgili şu sorular sıkça araştırılıyor: "Teşrik tekbirini kimler getirir? Kadınlar teşrik tekbiri getirebilir mi? Kurban kesmeyen kişiler teşrik tekbiri getirir mi? Teşrik tekbirinin hükmü nedir?" Zilhicce ayının 10. günü, Kurban Bayramı'nın ilk günü olarak kutlanır. İşte teşrik tekbirleri ile ilgili tüm merak edilenler...

TEŞRİK TEKBİRİ NEDİR, NE ZAMAN GETİRİLİR?

Teşrik kelime anlamı olarak sözlükte "doğuya doğru gitmek; eti parçalayıp güneşte kurutmak; yüksek sesle tekbir almak" anlamlarına gelir. Terim olarak ise Zilhicce ayının belirli günlerinde farz namazların ardından özel ifadelerle tekbir getirmeyi ifade eder.

Zilhicce ayının 10. günü, dini bayramlarımızdan ikincisi olan Kurban Bayramı'nın ilk günüdür. Kurban Bayramı'nda teşrik tekbirleri getirilir. Bu tekbirler, arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, ikindi namazı da dahil olmak üzere farzlardan sonra getirilir.

Hazreti Peygamber’in (Sallahu Aleyhi ve Sellem) Kurban Bayramı'nın arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, ikindi namazı da dahil olmak üzere farzlardan sonra teşrik tekbirleri getirdiğine dair rivayetler vardır (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, III, 315).

Hanefî mezhebinde, arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar 23 vakit boyunca, her farzın ardından teşrik tekbiri getirmek kadın erkek her Müslüman için vaciptir. Teşrik günlerinde kazaya kalan namaz kaza edilirken teşrik tekbirleri de getirilir. Teşrik günleri geçtikten sonra kaza edilen namazlarda ise tekbir getirilmez (Serahsî, el-Mebsût, II, 43-44; İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 82).

Şâfiî mezhebine göre ise teşrik tekbirleri sünnet kabul edilir (Mâverdî, el-Hâvî, II, 500-501). 

TEŞRİK TEKBİRİNİ KİMLER GETİRİR, KADINLAR GETİREBİLİR Mİ?

Teşrik tekbirleri, namaz kılmakla yükümlü olan kadın ve erkek her Müslüman için vaciptir. 

 Kurban kesen kişiler teşrik tekbirlerini getirmelidir.
 Kurban kesmeyen kişiler de teşrik tekbirlerini getirmekle yükümlüdür.
 Namazlarını cemaatle kılan kişiler teşrik tekbirlerini getirmelidir.
 Namazlarını yalnız kılan kişiler de teşrik tekbirlerini getirmelidir.
Seferi durumda olan yolcular da teşrik tekbirlerini getirmekle yükümlüdür.
Kadın erkek fark etmeksizin, namaz farz olan her Müslüman teşrik tekbirlerini getirmelidir.

Şahinbey’den özel çifte anlamlı jest Şahinbey’den özel çifte anlamlı jest

Bu hüküm, tüm Müslümanlar için geçerlidir ve herkesin teşrik tekbirlerini yerine getirmesi gerekmektedir.

Kaynak: HABER MERKEZİ