İnşaat sektörünün ana maliyet kanallarından olan çimento ve betona Nisan ayı başına zam yapılmıştı. Son zam ile birlikte betonun metreküp fiyatı 2 bin 500 TL’ye yükselmişti. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) başta olmak üzere sektör temsilcileri yapılan zamma tepki göstermişti. Gaziantep’te de GAİMDER, İnşaat Mühendisleri ve Mimarlar Odası Gaziantep Şubeleri bir araya gelerek toplantı yapmış ve yapılan zamma tepki göstermişti.

BAKANLIK DEVREYE GİRDİ

Ülke genelinde zamma tepkiler sürerken olaya Ticaret Bakanlığı el alttı. Ticaret Bakanlığının devreye girmesiyle 3 Nisan tarihinde beton fiyatlarına yapılan 2 bin 500 TL +KDV’lik zam, geri

çekildi. Belirlenen zam oranı 2 bin 150 TL oldu.

SEKTÖR YETERSİZ BULDU

Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Kim Oluyor? Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Kim Oluyor?

Çimento ve beton fiyatlarındaki artışa inşaat sektöründen tepkiler sürüyor. 2021 yılında 130 TL olan beton fiyatlarının yüzde 2 bin arttığını anlatan sektör temsilcileri, daha önce 2 bin 500 TL+KDV olarak belirlenen zammın 2 bin 150 TL+ KDV bedele çekilmesini yetersiz bulduklarını anlattılar.

GÜÇYETMEZ’DEN ÇAĞRI

Gazete 27’nin sorularını yanıtlayan İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez, zam miktarının geriye çekilmesinin yetersiz olsa da önemli bir gelişme olduğunu söyledi. Ülke genelinde 11 ilin Asrın Felaketi’nden olumsuz etkilendiğini aktaran Güçyetmez, Çimento ve Beton sektörü temsilcilerinin de toparlanma süreci devam ederken ellerini taşın altına koymaları gerektiğini anlattı.

EV SAHİBİ OLMAK GÜÇLEŞİYOR

Vatandaşların ev sahibi olma hayallerinin artan maliyetlerle birlikte ertelemek durumunda kaldığını anlatan Güçyetmez, ‘’İnşaat maliyetleri her geçen gün artıyor. Ülkemizde ne yazık ki bankalar tarafından verilen kredilerin yüksek faizli olması, ev fiyatlarındaki inşaat maliyetlerine bağlı olarak yaşanan artış nedeniyle vatandaşların ev sahibi olmaları giderek güçleşiyor.’’

ELİNİZİ TAŞIN ALTINA KOYUN

6 Şubat tarihli Asrın Felaketi sonrasında başlayan Yerinde Dönüşüm ve Kalıcı Konut inşa çalışmalarını hatırlatan Güçyetmez, ‘’Deprem nedeniyle devam eden yerinde dönüşüm ve kalıcı konutların yapımları devam ederken alınan zam kararı tüm kesimleri etkiledi. Beton ve çimento, inşaat sektörünün ana gider kalemleri arasında. Hal böyle iken Çimento ve Beton Sektörünün toparlanma süreci devam ederken elini taşın altına koymasını bekliyoruz. Bu süreçte zam değil mümkünse indirimlerin yapılması sektör açısından önemli bir gelişme olacaktır. Zam kararında bir miktarlık geri çekilmeyi yetersiz bulmakla birlikte önemli olduğunu biliyoruz. Umuyoruz ki ilerleyen günlerde fiyatların daha da geriye çekildiğini görürüz’’ dedi.