Scientific Reports Araştırması: Tiroit Nodülleri ile İlişkisi

Halkımızın emrindeyiz Halkımızın emrindeyiz

Scientific Reports dergisinde yayımlanan yeni bir çalışma, Bluetooth kulaklıkların uzun süreli ve sık kullanımı ile tiroit nodüllerinin gelişme riski arasında güçlü bir bağlantı buldu. Araştırmaya göre, bu cihazları sürekli kullanan bireylerde, tiroid bezinde anormal büyümeler (nodüller) oluşma riski artabiliyor.

Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Atilla Büyükgebiz, bu açıklamada, bu mesleğin son derece önemli olduğunu belirterek şunları söyledi:

  • "Tiroit dokusu, radyasyona maruz kalmanda reaksiyon verme olasılığı yüksektir. Bu durum, özellikle uzun süreli Bluetooth kulaklık kullanımıyla birlikte kaydedilebilir. Cep telefonları ve Bluetooth kulaklıkların yaydığı düşük seviyedeki elektromanyetik radyasyon, hormon durumu olabilir ve hatta erken ergenlik gibi gelişimsel olaylar yol açabilir."

Radyasyon ve Tiroit Üzerindeki Etkiler

Araştırmaya göre Bluetooth kulaklıkların yaydığı düşük seviyedeki elektromanyetik radyasyon , tiroit bezinin yakın korunması nedeniyle nodül oluşumu riskini artırabilir. Atilla Büyükgebiz, Çernobil felaketinden sonra tiroit kanseri ve otoimmün tiroitlerin arttığında çoğaldığını hatırlatarak, radyasyonun tiroit sağlığı üzerindeki etkilerinin göz ardı edilmemesi ifade etti.

Bluetooth Kulaklıkların Potansiyel Zararları

Bluetooth kulaklıkların yaygın kullanımıyla birlikte olası sağlık riskleri de daha sık gündeme getirilmeye başlandı. İşte bu ürünlerin üretim zararları:

  1. Tiroit Sağlığına Etkileri:
    Elektromanyetik radyasyon, tiroit dokusunda nodül oluşumuna neden olabilir. Özellikle uzun süreli kullanım, tiroit hastalıkları riskini azaltır.
  2. İşitme Kaybı:
    Yüksek ses seviyesinde uzun süre Bluetooth kulaklık kullanımı, işitme kaybı neden olabilir. Bu durum, her türlü kulaklıkta olduğu gibi Bluetooth koruması da önemli bir risk faktörüdür.
  3. Kulak Enfeksiyonları:
    Kulak içi Bluetooth kulaklıklar, kulak kanalında nemne yol açabilir. Bu durum, bitkilerin üremesine uygun bir ortam sağlayan kulak kablolarına neden olabilir.
  4. Elektromanyetik Radyasyon:
    Bluetooth cihazları, düşük seviyedeki radyasyon yayar. Uzun süreli maruziyetin etkileri üzerine yapılan çalışmalar halen devam ediyorsa de, mevcut bulgular bu salgının potansiyel zararları hakkında endişeleri artmaktadır.

Ne yapılabilir? Bluetooth Kulaklık Kullanımı İçin Öneriler

Bluetooth kulaklıkların pratiklik ve konfor vazgeçilmezi olabilir. Ancak olası sağlık risklerini indirmek için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır:

  1. Kulaklık Kullanımını Sınırlayın:
    Gün içinde Bluetooth kulaklık kullanım ömrünün mümkün olduğu kadar artar. Uzun süreli kullanım yerine, ihtiyaç durumunda kısa süreli olarak tercih edin.
  2. Kablolu Kulaklık Tercihi Edin:
    Elektromanyetik radyasyondan paraya ışıklar kulaklık kullanımı daha güvenli bir alternatif olabilir.
  3. Ses Seviyesini Kontrol Edin:
    Kulaklık ses seviyesinde düşük tutma, işitme kaybı riskini en aza indirir.
  4. Ara Verin:
    Uzun süre kulaklık kullanmanız gerekir, belirli aralıklarla kulaklarınızı dinlendirin.
  5. Tiroit Sağlığını Kontrol Edin:
    Bluetooth kulaklıklarınızı kullanıyorsanız, düzenli olarak tiroit sağlığınızı kontrol ettirmeniz faydalı olacaktır.

Kaynak: Haber Merkezi