Kahramanmaraş Merkezli Asrın Felaketi, 11 ilde büyük yıkıma neden olmuştu. Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçeleri depremden ağır şekilde etkilenirken, kent merkezinde bulunan Gaziantep Kalesi başta olmak üzere pek çok tarihi ve kültürel alanda da hasar meydana gelmişti.

SEKTÖRDE TEDİRGİNLİK BAŞLADI

Kültürü, Gastronomisi, tarihi alanları ve zengin mutfağı ile yerli ve yaban turistlerin ilgi odağı olan Gaziantep, turizm sezonuna başlayamadı. İlkbahar ayları itibariyle başlayan turizm sezonu, deprem sonrası turların büyük oranda iptal edilmesi ile sonuçlandı. Turların iptali ve ertelenmesi sonrasında başlayan durgunluk ise sektörde büyük tedirginlik yarattı.

HEDEF SONBAHARDA TELAFİ

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkan Danışmanı Soner Bacaksız, çok kırılgan olan turizmin depremden en çok etkilenen sektör olduğunu ifade etti. Bacaksız, “Bölgesel olarak özellikle kültür turlarında çok ciddi yara aldık. 2023 yılı ilkbahar aylarındaki turlarımızı kaybettik. Bölgeye hem yerli hem de yabancı misafirlerden talep olamadı. Olan talepleri de iptal etmek ya da ertelemek zorunda kaldık. Yaz aylarında bölgenin ikliminden dolayı zayıf geçeceğini öngörebiliriz. Normal zamanda da yaz aylarında bölgemizdeki potansiyel ilkbahar ve sonbahar aylarına göre düşüyor. Bizim hedefimiz ilkbahardaki kaybımızı sonbaharda telafi etmek. Aksi takdirde bölge ekonomik anlamda ciddi bir yara alır” dedi.

OTELLERDE DOLULUK ORANLARI DÜŞTÜ!

Güneydoğu Anadolu Turistik Otelciler Ve İşletmeciler Derneği (GATOD) Başkanı Mete Akcan, depremin bölgeyi olumsuz etkilediği, otellerde doluluk  oranlarının ve tur sayılarının gerilediğini belirtti. Akcan, ‘’Ramazan Bayramı’nda Gaziantep’te ve bölgede hareketlilik olmadı. Bölgemizin Nisan, Mayıs ayları en yoğun dönemleri idi. Mayıs aylarında doluluk oranlarımız yüzde 80-85 seviyelerini geçerdi. Şu anda ise 55 seviyelerinde seyrediyor.

 Turlar açık ama talep yok denecek kadar az. Geçen yıl 100 tur yapıyorsak şu an bu 1-2 civarında. Depremin etkilerinin geçmesiyle eylüle doğru toparlanırız diye umut ediyoruz. Bu sezonu kaçırmış olacağız gibi görünüyor’’ ifadelerini kullandı.

‘’İŞLETMELER DÜŞÜK KAPASİTE İLE ÇALIŞIYOR’’

Gaziantep Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar, Tatlıcılar, Baklavacılar ve Kafeteryacılar Esnaf ve Sanatkârları Odası Başkanı Abdulkadir Katmerci, Gaziantep’te işletmelerin düşük kapasite ile çalıştıklarını söyledi. Katmerci, ‘’Gelen misafiri ağırlamada hiçbir sorunumuz yok. Şu an restoran, lokanta gibi işletmeler yüzde 25-30 kapasiteyle çalışıyor. Bu da yerel halktan kaynaklı. Normalde bu oran yüzde 70-80 civarındaydı. Deprem algısı nedeniyle işlerimiz düşük’’ dedi.