Dün, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde dolar karşısında yüzde 2'yi aşan değer kayıpları yaşanırken, Türk lirası da küresel satış baskısıyla paralel olarak yerel seçim sonrası ilk kez değer kaybetti.

Türk lirası dün dolar karşısında yüzde 1,07 değer kaybederek günü 32,6 civarında tamamladı. Kur, bu yükselişin ardından bu sabah saat 9.50'de 32,55 seviyesinde işlem gördü.

Nisan ve Mayıs aylarında Türk lirası, dolar karşısında oldukça istikrarlı bir seyir izlemişti. 

DOLAR DEĞER KAZANDI

Dün, gelişmekte olan para birimlerinde seçim baskısıyla sert kayıplar yaşandı. ABD ekonomisinin yavaşladığına dair endişeler, risk iştahını sınırlarken, Hindistan'da Başbakan Narendra Modi'nin tahminlerden az bir farkla seçimleri kazanması, Hint hisse piyasasında keskin bir gerilemeye ve rupinin değer kaybetmesine neden oldu.

İşlemciler, dünkü hareketin küresel riskten kaçışla paralel olduğunu belirterek bir miktar yabancı pozisyon kapatma gözlemlediklerini ifade ettiler.

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, dün enflasyonu düşürmek için ellerinden geleni yapacaklarını vurguladı. İhracatçıların elde ettiği dövizin yüzde 40'ının alınması uygulamasının devam edeceğini ancak rezerv güçlendikçe oran değişikliği değerlendirebileceklerini belirtti.

İç gündemde takip edilecek önemli bir veri bulunmuyor. 

REZERVLER POZİTİFE GEÇTİ

Yerel seçim sonrası Türk Lirası'na artan ilgi ile birlikte Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) swap hariç net rezervi geçtiğimiz hafta pozitife döndü.

Bankacılar, yerel seçimler öncesinde 29 Mart'ta -65.5 milyar dolarla tarihi düşük seviyede olan swap hariç net rezervde, yerel seçim sonrasında geçen dokuz haftada yaklaşık 67 milyar dolarlık bir artış yaşandığını hesapladılar. Karahan, bu artışın yaklaşık 10 milyar dolarlık kısmının sıcak para olduğunu belirtti.

Bu ölçekte bir rezerv artışı daha önce görülmemişti. TCMB'nin net döviz alımları, dolar/TL kuru üzerindeki yatay seyri sürdürdü ve TL'nin görece yüksek getirisi hem yabancı hem de yerli yatırımcılar için TL'nin cazibesini artırmaya devam etti.

Nisan ortasından bu yana, yurt dışında yerleşik yatırımcıların Hazine tahvili alımları belirgin bir şekilde arttı ve son beş haftada 7.1 milyar doları aştı. Ayrıca, DİBS piyasasında yabancı payının yüzde 0,5'ten yüzde 10'a doğru bir artış yaşandığı da ifade edildi.

Yurt içindeki yerleşik yatırımcıların ise kıymetli maden dahil yabancı para mevduatlarında sürekli bir düşüş gözlemlendi. Nisan ortasından bu yana, kıymetli maden ve döviz mevduatında 11 milyar doların üzerinde bir düşüş yaşandı ve bu rakam 170,6 milyar dolara kadar geriledi.