Türkiye’den 100’ün üzerinde ülkeye tohum ihracı artıyor

Türkiye'den 100'den fazla ülkeye tohum ihraç ediliyor. 2023'te 249.6 milyon dolar ithalata karşılık, 326.8 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirildi. Dünya tohumcuları 2025'te Türkiye'de bir araya gelecek.

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Yıldıray Gençer, Türk tohumculuk sektörünün güçlü bir yapıya sahip olduğunu belirtti. Gençer, "Sadece kendi tohumumuzu üretmiyoruz. 100’ün üzerinde ülkeye tohum ihraç ediyoruz. 2023 yılında 249.6 milyon dolarlık ithalat karşısında 326.8 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Net şekilde ihracatçı ülkeyiz" dedi. Gençer, basın mensuplarıyla iftar programında bir araya gelerek iklim değişikliğinin tohumculuk üzerindeki etkilerini anlattı.

Dayanıklılık ve verimlilik üzerine etkiler

Gençer, dayanıklılık ve verimlilik üzerine etkileri vurgulayarak, "Tohumculukta değişen iklim koşulları dikkate alınarak yapılan bitki ıslahı ve çeşit geliştirme çalışmaları gıda güvenliği açısından önemli. Başta çeşit geliştirme çalışmaları olmak üzere Ar-Ge faaliyetlerine ayrılan kaynak ve destekler artırılmalı" dedi.

GDO'lu üretim konusunda açıklamalar

Gençer, Türkiye'de genetiği değiştirilmiş organizmalı (GDO) ürünlerin ithalatı ve üretiminin yasaklandığını hatırlatarak, “Sadece hayvan yemi olarak kullanılması için mısır ve soya gibi bazı ürünlerin, izin verilen genleri taşımaları kaydıyla Biyogüvenlik Kurulu kararı ile ithalatı yapılmaktadır” bilgisini verdi. Hibrit teknolojisi ile GDO’nun birbirine karıştırıldığına işaret eden Gençer, “Hibrit tohumlar GDO’lu sanılıyor. Hibrit doğada kendiliğinden de olabilen bildiğiniz melezlemedir” dedi.

İhracat imkânlarının geliştirilmesi

Gençer, ihracat imkânlarını geliştirmek ve rekabetçiliği artırmak için çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Hedef ülkelerimizden olan Kazakistan, Azerbaycan ve Özbekistan başta olmak üzere Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ülkeleri ile ticareti artırmak amacıyla önemli çalışmalar yürütüyoruz. Türk devletleri arasında ortak mevzuat oluşturulması için çalışmalara başlandı” dedi. Gençer ayrıca Türkiye'nin Mayıs 2025’te Dünya Tohumculuk Kongresi’ne ev sahipliği yapacağını ve 59 ülkeden 2 binin üzerinde tohumculuk sektörü paydaşının kongreye katılacağını ifade etti.

Yerli şeker pancarı tohumu tescil aldı

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’nin (Türkşeker) çalışmaları sonucunda yerli şeker pancarı tohumuna tescil aldığını duyurdu. Yerli şeker pancarı tohumu üretiminin yaklaşık 7 yıl içinde hem Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılamaya hem de ihraç edilecek bir düzeye erişmesi bekleniyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, konuyla ilgili değerlendirmesinde, “Türkiye tohumculukta dünyanın önde gelen ülkelerinden biri. Her geçen gün de sıralamada yukarı çıkıyoruz. İnşallah gelecek yıl yerli şeker pancarı tohumlarımızı toprakla buluşturacağız” dedi.

Ayçiçeği ithalatında düşük vergi süresi uzatıldı

Cumhurbaşkanı Kararı ile yağlık ayçiçeği tohumu ve ham ayçiçeği yağı ithalatına tanımlanan tarife kontenjanı süresi değişti. Karara göre, yağlık ayçiçeği tohumu için tanımlanan 100 bin ton ve yüzde 12 gümrük vergili kota ile ham ayçiçeği yağı için 250 bin ton kontenjan ve yüzde 22 gümrük vergili dönem 22 Nisan’a uzatıldı. 26 Ocak’ta belirlenen kontenjan miktarlarında geçerli olacak şekilde, yağlık ayçiçeği tohumunda yüzde 27 yerine yüzde 12, ham ayçiçeği yağında ise yüzde 36 yerine yüzde 22 gümrük vergisi uygulanması kararlaştırılmıştı.

Fintech'lere yatırım miktarı düştü

KPMG'nin 2023 yılında küresel çapta fintech'lere yapılan yatırımları incelediği “Pulse of Fintech” raporuna göre fintech'lere yapılan yatırım miktarı 113.7 milyar dolara, anlaşma sayısı ise 4 bin 547’ye geriledi.7E0De269 E588 4664 B411 5B6Ef65337Bb3D210B41 Ef6C 4B12 Aa3F E8C240Eb5033