Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün 2023 Yılı Faaliyet Raporu'na göre, İnsansız hava araçlarının (İHA) kullanımı geniş bir alanda yaygınlaşıyor.

Bu araçlar, sivil ve ticari uçuşların yanı sıra askeri, güvenlik, istihbarat, tarım/ilaçlama, kargo taşımacılığı, gümrük işlemleri, orman yangınlarıyla mücadele ve kamusal hizmetlerde de kullanılmaktadır. Yapılan düzenlemeler ve mevzuat çalışmaları, İHA kullanımının gelişmesine önemli katkılar sağlamaktadır.

1 Milyon 477 Bin İHA Pilotu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), İHA'lar için kayıt sistemi oluşturmuş ve İHA uçuş izinlerinin internet ortamında alınmasını sağlayan Mülki İdare Modülü'nü hizmete almıştır.

İHA yetkili eğitim kuruluşlarının Milli Eğitim Bakanlığından onaylı İHA eğitim kuruluşu olma süreci tamamlanmıştır.

Gaziantep konutta hızını düşürmedi Gaziantep konutta hızını düşürmedi

Ülkedeki İHA sayısı geçen yılın sonunda bir önceki yıla göre %14,3 artarak 72 bine yükselirken, kayıtlı İHA pilotu sayısı da %6 artışla 1 milyon 477 bine çıkmıştır.

İzinsiz İHA Uçuranlara Ceza 

Mevzuata göre, Türk Silahlı Kuvvetleri, emniyet müdürlükleri, Orman Genel Müdürlüğü, istihbarat birimleri, Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü gibi devlet kurumlarına ait olan İHA'lar haricinde, azami kalkış ağırlığı 500 gram ve üzerinde olan tüm İHA'ların sahipleri tarafından kaydedilmesi zorunludur.

Ayrıca, 500 gram ve üzeri İHA kullanacak pilotların da SHGM sistemine kaydolmaları ve uçuş öncesi izin almaları gerekmektedir. Tescil olmadan veya izinsiz İHA uçuranlar ve pilotlarına ise idari para cezaları uygulanmaktadır.