Bu yeni sistem, trenlerin hareket halindeyken otonom olarak muayene edilmesini sağlayarak, demiryolu araçlarındaki kusurların tespit edilmesinde önemli bir adım atıyor.
Otonom Muayene İmkanı
Bakan Uraloğlu, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ve TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü (TÜBİTAK RUTE) tarafından geliştirilen OTMİ ile ilgili yaptığı açıklamada, "Bu sistem ile trenlerin tekerlerinde oluşabilecek çatlak, kırık, fren sistemi hataları ve olağan dışı ısınmalar gibi sorunlar önceden tespit edilebilecek." dedi. Böylece, olası büyük kayıpların önüne geçilmiş olacak.
Hedef Güvenli Yolculuk
OTMİ'lerin demiryolu ağının çeşitli noktalarına yerleştirileceğini belirten Bakan Uraloğlu, "Daha önce doğrudan insan eliyle yapılan kontroller, artık tamamen elektronik sensörler ve akıllı yazılımlar aracılığıyla gerçekleştirilecek." diye ekledi. Bu teknoloji sayesinde, trenlerin hareket halindeyken bile yürüyen aksam, yük dengesi ve olası arıza kontrollerinin yapılması sağlanacak.
Yeni muayene istasyonları ile güvenli yolculuk sağlanması hedefleniyor. OTMİ'ler, mevcut muayene istasyonlarından daha ileri seviyede muayene imkanı sunarak, demiryolu taşımacılığının güvenliğini artırmayı amaçlıyor.