Ağır hasarlı binaların suç mekânı haline gelmesinden endişe edilirken yıkımına başlanmayan binalar kamuoyunda tedirginlik yaratıyor. Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü’nün metruk binalara gerçekleştirdiği şok baskınlar, hırsızların ve madde bağımlılarının yuvası halini almış metruk binalara kalıcı bir çözüm üretmiyor.
Gaziantep’te 26 bin ağır, orta hasarlı ve acil yıkım kararı çıkan bina bulunduğu öğrenilirken, yıkımına başlanmayan binaların akıbeti kamuoyunda tedirginlik yaratıyor. İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez başta olmak üzere uyarılarda bulunan uzmanlar, binaların güvenli olmadığına dikkat çekerek suç mahaline dönmemesi konusunda gereken tedbirlerin alınması gerektiğini gündemde tutuyorlar.
GAZETE 27 GÜNDEME TAŞIMIŞTI
Gazete27 Ekibi olarak konuya ilişkin gündeme taşıdığımız haberlerde yıkımına başlanmayan binaların hırsız ve madde bağımlılarının suç mahalli olduğunu aktarmış ve kamuoyunun tedirginliğini dile getirmiştik.
KLİMA DEMİRİNE ASILI KALDI
Son olarak yıkım kararı çıkan ancak henüz yıkımına başlanmayan bölgelerden birisi olan Mehmet Emin Kılıçkale Caddesi'nde yaşanan hırsızlık vakası uyarıları ve tedirginliği de arttırdı. Gaziantep’te ağır hasarlı binaya hırsızlık yapmak için giren 2 şahıs, klima demirinde asılı kaldı. Vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine gelen polis ekiplerince 2 şahıs gözaltına alındı.
İTFAİYE EKİPLERİ KURTARDI
Olay, Gaziantep’in Şehitkamil ilçesi Mehmet Emin Kılıçkale Caddesi'nde meydana geldi. Ağır hasarlı olarak bilinen binaya hırsızlık yapmak için giren 2 şüpheli çevredekilerin fark etmesi üzerine kaçmaya çalıştı. Şüphelilerden Aziz B. ve Mahmut Y. kaçmaya çalıştığı AN-KA Apartmanı'nın 4. katında klima demirinde asılı kaldı. Çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekiplerinin asılı kaldıkları yerden kurtardığı 2 zanlı, çaldıkları malzemelerle birlikte ekipler tarafından polis merkezine götürüldü.
Çevredeki birçok hırsızlık girişiminden rahatsız olan esnaf Onur Köylü, “Binanın ağır hasarlı olduğunu herkes biliyor. Kimse oturmadığı içinde bütün hırsızlar garajlardan itibaren evin içine girerek bütün evlere girmişler. Sadece bu binaya değil çevredeki site sakinleri de bu durumdan şikayetçi hırsızın biri de az evvel suçüstü yakalandı. Ev sahipleri bu binaya girmeye korkuyor. Ağır hasarlı ise gereken yapılsın, değilse de bir şekilde önlem alınsın" diye konuştu. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.
TEHLİKE SAÇIYOR
Yaşam alanları olan yerin suç mahali olmasından endişe eden mahalle sakinleri ve bölge esnafları, “Burada bulunan ağır ve orta hasarlı binalar tehlike saçıyor. Gece gündüz demeden binaya giren garip tipli insanlar var. Yıkım için boşaltılan bu binalardan kablo çalındığına bile şahit olduk. Bu binalar madem ağır hasarlı ve yıkılması gereken yerlerdi, bu zamana kadar yıkılsaydı ya! Neyi bekliyorlar, üzerimize çökmesini mi yoksa hırsızların ve uyuşturucu madde kullananların yuvası olmasını mı? Kendimizi güvende hissetmiyoruz” şeklinde şikayetlerini dile getirdiler.
KÜLEKÇİ TEPKİ GÖSTERDİ
Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Beyhan Külekçi de duruma tepki gösterdi. Külekçi, ‘’
Gaziantep Merkezde neredeyse yağmalanmamış ağır hasarlı bina kalmadı. Bu binalarda;
Hırsızlık bitti, maddeciler yerleşti. Artık bir zahmet yıkım işlerine başlasanız’’ yorumunda bulundu.
GÜÇYETMEZ’DE UYARMIŞTI
İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez’de konuya ilişkin şikayet aldıklarını belirtmişti. Güçyetmez, “Ağır hasarlı binaların kaçı yıkıldı, evi yıkılanlara ne zaman ev verilecek. Orta hasarlı binalar yıkılacak mı, yıkılmayıp güçlendirilecekse bu konuda neden bir genelge yayınlanmıyor? Ortalık bulanık, net bir açıklama yok, Vatandaşlarımız arıyor “ne yapacağız?’ diyor. Orta hasarlı binaları önce yıkacağız dediler sonra düşüneceğiz dediler, yeni bir genelge yayınlayacağız dediler. Ama sonuç yok. Seçimleri bekledik, yeni çevre bakanı da geldi ama hala net bir şey yok. Vatandaş tedirgin. Bir yetkilinin çıkıp ağır hasarlı ve orta hasarlı binalarla ilgili nasıl bir yolu izleneceğiyle ilgili bir bilgilendirme yapması gerekiyor. Ağır hasarlı bina yıkıldı, ona nasıl şartlarla hak sahipliği verilecek. Net olmayan bir ortamdayız, net bir açıklama, net bir yönlendirme yok. Ağır hasarlı binalarda hırsızlar kol geziyor. Uyuşturucu kullananların kullandığıyla ilgili şikayetler alıyoruz. Ağır hasarlı binaların yıkımıyla ilgili nasıl bir politikanız var, ağır hasarlıları şu zaman diliminde yıkacağız, şu zaman diliminde güvenli konut yapacağız diyebiliyor muyuz? Orta hasarlı binalar için ne karar verildi, güçlendirilecek mi, yıkılacak mı” açıklamalarında bulunmuştu. DENİZ YILMAZ