Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzman Doktoru Süleyman Hilmi Sevinç, demir eksikliği, B12 eksikliği ve folik asit eksikliğinin sebep olduğu anemi hastalığı hakkında Gazetemize açıklamalarda bulundu. Dr. Sevinç, aneminin en sık görülen durumlardan biri olduğunu ve hemen hemen her toplumda, her ırkta ve her yaş grubunda gözlemlenebileceğini belirtti.
ANEMİNİN SEBEP OLABİLECEĞİ DURUMLARA DİKKAT!
Aneminin sebep olduğu durumlara ilişkin uyarılarda bulunan Dr. Sevinç, “Kanda bulunan hemoglobin proteinin normal seviyenin altına düşmesi veya alyuvarların sayısının azalması durumuna anemi (kansızlık) adı verilir. Aneminin tedavi edilmemesi vücutta bazı sorunlara yol açabilir. Anemi, aynı zamanda hipoksi denilen, dokulara yeterli oksijenin iletilemediği durumlara sebep olabilir. Vücuda yeterli miktarda oksijen girmediği için tüm organlar zorlanmaya başlar. Anemi oksijen yetersizliğinden dolayı tüm iç organları ve kasları zorlarken; vücutta ağrılara, duygu durum bozukluklarına, unutkanlığa, el ve ayaklarda da uyuşmalara neden olabilir. Aneminin tespit edilmesiyle birlikte nedenine göre tedavi planlanmasına bir an önce başlanması gerekmektedir. Kansızlığın nedenleri arasında genetik faktörler olabileceği gibi beslenme eksikliğinden kaynaklı da olabilir. Aneminin tedavi edilmeden önce çok iyi araştırılması ve hekimin de ihtiyaç duyması halinde mide – bağırsak endoskopisi gibi tetkiklerin yapılması gerekir” ifadelerini kullandı.
HASTALIĞIN ÜÇ ÖNEMLİ NEDENİ VAR!
Aneminin erişkinlik döneminde ortaya çıktığını aktaran Dr. Sevinç, hastalığın demir eksikliği, B12 eksikliği ve folik asit eksikliği gibi üç önemli nedeni olduğunu dile getirdi.
Dr. Sevinç, “Demir hemoglobin proteininin en önemli bileşenlerinden biridir; demir eksikliği durumunda hemoglobin üretilemez ve anemi meydana gelir. Bu duruma demir eksikliği anemisi adı verilir. Demir eksikliği anemisi, demir bakımından fakir beslenme ve bir takım mide-bağırsak sorunları neticesinde ortaya çıkabilir. Bunun yanı sıra bazı kadınlarda demir eksikliği regl döneminde gereğinden fazla kan kaybetmelerinden dolayı ortaya çıkmaktadır. Folik asit ve B12 vitamini de alyuvarların üretiminde önemli rollere sahiptir. Bu nedenle folik asit ve B12 yönünden fakir beslenmek de anemiye yol açabilmektedir. Özellikle kırmızı etin az tüketimi veya hiç tüketilmemesi B12 vitamini ve demir eksikliğine yol açarken, sebze tüketmeyen kişilerde de folik asit eksikliği görülebilir. Anemileri engellemek için besinlerin dengeli bir şekilde tüketilmesi gereklidir. Travma veya iç kanama gibi nedenlerle yaşanan kan kayıpları da anemilere yol açabilen nedenler arasındadır. Doğumsal olarak gelişen anemiler genellikle genetik faktörlere bağlıdır. Akdeniz Anemisi (Talasemi) ve orak hücre hastalıkları bunlara örnektir.Tüm bunların yanı sıra, kronik hastalıkların da anemiye sebep olabileceği unutulmamalıdır” açıklamalarında bulundu.
BELİRTİLERİ İŞTE BUNLAR:
Halsizlik, baş dönmesi, çarpıntı gibi belirtilerin anemi belirtileri olabileceğinden bahseden Uzman Dr. Sevinç, “Yüz ve gözlerde veya tırnak yataklarında solgunluk, baş dönmesi, çarpıntı, unutkanlık, saç dökülmesi, kulak çınlaması, erken yorulma, üşüme, nefes darlığı, dudakta çatlaklar, göz kararması, konsantrasyon bozukluğu şeklinde görülebilir” dedi.
HASTALIKTA VİTAMİN TAKVİYESİ ÖNEMLİ
Aneminin tedavi yöntemlerine ilişkin açıklamalarda bulunan Dr. Sevinç, “Anemi tedavisi, aneminin türüne, seyrine ve şiddetine göre değişiklik göstermektedir. Tedavide temel hedef anemiye neden olan durumu ortadan kaldırmaktır. Demir eksikliği ve folik asit nedeniyle oluşan anemi için hekimin tavsiye edeceği yeşil ağırlıklı sebze ve meyvelerin tüketilmesi önerilmektedir. Ayrıca bunları dışarıdan alınacak birtakım takviyelerle yapmak da mümkündür. B12 eksikliğine bağlı gelişen anemi içinse damla veya enjeksiyon yardımıyla vitamin takviyesi verilebilir. Eğer anemi ilerlemiş ve tehlikeli bir noktaya gelmişse kan ve ilik kök hücre nakli yapılabilir. Ya da anemiye neden olan ve hayatı tehdit eden ciddi bir kanamanız varsa hekiminiz tarafından cerrahi bir operasyon da tavsiye edilebilir” diye konuştu.