Bu aşamada vegan vejetaryen arasındaki fark en belirgin özelliğiyle şudur: Vejetaryenler için hayvansal gıda bir diyet olarak sınırlandırılabilirken vegan bireyler bunu bir yaşam biçimi olarak benimsemiştir. Veganizm hayvansal gıda tüketimine gitmemek dışında tümüyle hayvansal olan hiçbir ürünü kullanmamak anlamına da gelmektedir.


Vegan Diyeti: Veganlar Ne Yemez?


Veganlar ne yemez sorusunun en net cevabı olarak hayvansal ürünler diyebiliriz. Aşağıdaki listede veganların tüketmediği yiyeceklere bitkisel kaynaklı alternatif besinler de yer almaktadır:

Süt ve Süt Ürünleri


Süt ve sütten türeyen hiçbir yiyecek vegan yaşam tarzı içinde yer alamaz. Yoğurt, krema, dondurma ve peynir çeşitleri veganlar tarafından tüketilmez. Vegan beslenmede hayvansal sütlerin yerini bitkisel kaynaklı tofu peyniri (vegan peyniri), soya ürünleri, badem sütü ve pirinç sütü gibi alternatif besinler alır.


Kırmızı Et, Balık, Tavuk, Sakatat ve Et Suyu


Vegan menülerde üstü çizilen ilk besin grubu et, balık ve tavuktur. Buna elbette sakatatlar ve et suları da dahil. Bunun yerine veganlar doğal tofu, tahıllar ve sebzeleri bir araya getirerek aynı vitamin ve mineralleri bitkisel kaynaklardan almaya çalışır. Bu noktada B12, demir, protein ve D vitaminlerini zaman zaman takviye olarak almak gerekebilir.


Yumurta


Hayvansal gıdaların hiçbirinin tüketilmediği bu beslenme modelinde yumurtaya da yer yok. Örneğin hamur işleri için veganlar yumurta yerine soya unu veya ezilmiş muz kullanır. Aynı şekilde doğal tofu ile çırpılmış yumurta etkisi yaratılabilir. Konserve nohut suyu olan aquafaba çırpılarak yumurta akı alternatifi olarak kullanılabilir.


Bal


Veganların beslenme listelerinde üstü çizilen bir diğer yiyecek de arıların ürettiği bal. Veganlar tatlandırıcı ihtiyaçlarını bal yerine; pekmez, elma şurubu, agave şurubu ve akçaağaç şurubu gibi alternatiflerden karşılar.


Tereyağı


Hayvansal bir gıda olduğu için vegan beslenmede tereyağı tüketilmez; yerine bitkisel kaynaklı yağlar tercih edilir. Zeytinyağı, ayçiçek yağı, ceviz yağı bunlardan en bilinenleridir.


Sığır Jelatini


Çorbalar, soslar, şekerlemeler, dondurmalar, jelibonlar, dondurulmuş yiyecekler sığır jelatini içerebildiği için veganlar tarafından her zaman sorgulanması, içeriği dikkatle incelenmesi gereken yiyeceklerdir. Sığır jelatini yerine bitkisel içerikli kıvam verici agar agar tozu kullanılabilir.


Vegan Yiyecekler Nelerdir?


“Bunca şeyi öğünlerden çıkarınca geriye ne kaldı ki?” diye düşünen karamsar bir etobursanız hem zengin hem de sağlıklı vegan yiyecekler listesi size yardımcı olacaktır.

Binbir çeşit sebze, meyve, bitkisel kaynaklı besinler, tahıllar ve baklagiller ve hatta çikolatadan vazgeçemeyenler için vegan çikolatalar bile bu listede mevcut. Veganlıkta besinlerden en verimli şekilde faydalanmak için bol bol su içmek gerektiğini de hatırlatalım. En doğru vegan beslenme diyeti için beslenme uzmanınıza danışınız.


Veganlar Neyi Savunur?


Veganizm olarak da bilinen veganlık yaşam biçiminin hayvan haklarını koruyacak şekilde düzenlenmesidir.

Hayvanların sömürülmesine karşı mücadele eden veganlar sadece gıdalarda değil tüm yan ürünlerde de hayvansal kaynakları kullanmayı reddeder. Veganlığın amacı ne sorusunun cevabı; insanlar gibi duygulara ve hislere sahip olan hayvanların, insanların elzem ihtiyacı olmamasına rağmen öldürülmesinin önüne geçmektir.

Editör: Haber Merkezi